Уникална икона на Кирил и Методий пазят в Симитлийско

  • 21 май 2017, 18:00
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium kiril i metodii

Икона на първопостолите и първоучители Кирил и Методий от 1805 година се съхранява в църквата в симитлийското село Мечкул. Тя е подарена от неизвестен ктитор преди 212 години за откриването на стария храм „Свети Илия”, който в началото на 20-и век е опожарен и унищожен. Останали са само част от каменните блокове и зидовете на светата обител.

„Навръх 24-ти май винаги отиваме да се поклоним пред тази уникална икона на светите братя Кирил и Методий в сегашната ни църква „Свети свети Петър и Павел”, вдигната през 1892 година. За нас е гордост, че предците ни са успели да спасят иконата заедно с още няколко стари икони от изгорелия храм „Свети Илия”, твърди Христо Димитров, член на Църковното настоятелство в село Мечкул. Той разкрива, че почти всички туристи не пропускат възможността да видят иконата на светите братя.    

Жителите на селището празнуват 24-ти май и в мегалитния комплекс на 2 километра край населеното място. Една от огромните скални композиции е кръстена на тях Кирил и Методий. Ликовете им сякаш са изваяни в камъните от невидима сила. Огромният скален град пази от зло малкото ни селище. Някога тук е имало древно римско светилище. Затова мястото продължава да е свято за местните хора. През 50-те години на миналия век с дружни усилия те вдигат в местността Амина параклис, който кръщават на свети Мина - покровител на семейството, светецът, който сбъдва желанията.

"Вековна е традицията жителите на община Симитли да почитат празниците на св. Мина и на 24-ти май. Хората се дивят на чудните скални образувания и се зареждат с позитивна енергия от древното оброчище. Преди няколко години събрахме средства и разширихме параклиса заради многото туристи, които идват”, казва Христо Димитров.