Уникална застрашена птица спасиха военни край Карлово

  • 20 януари 2019, 13:14
  • Default profile Автор Kmeta.bg
%d0%b8%d0%b1%d0%b8%d1%81

Световно застрашената птица "плешив ибис" спасиха от измръзване военни край Карлово. От този вид са останали по-малко от 500.

Униформените от 61-ва Стрямска механизирана бригада провеждали занятие по физическа подготовка, когато на стадиона в поделението, видели свитото тяло на бедстващото пернато. Тъй като в групата трениращи има военнослужещи ловци, те веднага са направили връзка с обявата за търсещата се изчезнала птица от Природозащитен център "Дуранкулак".

Младши сержант Кирил Костов Нончев и редник Иван Петров Узунов, загърнали птицата в камуфлажната си шуба и го предали на медицинския лаборант старши сержант Ивайла Бичева от Медицинския пункт в Карлово. Тя веднага се свързала със Спасителен център за диви животни – "Зелени балкани" в Стара Загора и ги уведомила за птицата. Оттам получила инструкции как да захрани птицата, за да не и се навреди и да се възстанови състоянието й.

Плешивият ибис - вид птица от семейство Ибисови била предадена на доктор Руско Петров от Спасителния център за диви животни, които веднага се отзовавали на обаждането и изпратили екип. Птицата е с големина на дребна черна пуйка, около 80 см, и има характерен дълъг извит клюн. Има цветни пръстени на двата крака и допуска хора съвсем близо до себе си, само защото била много изтощена. 

Най-вероятно птицата произлиза от австрийски проект за реинтродукция на вида в Алпите, където е изчезнал преди три века. Тя е изключително застрашен вид, от който единствената дива популация е останала в Мароко. Сирийската популация е изчезнала покрай войната в Сирия. У нас видът не е регистриран досега. В България има регистрирана птица от рода на Черен блестящ ибис, но не и от Плешив ибис.

Източник: trafficnews.bg

Снимката на плевиш ибис е илюстративна/ pixabay.com

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!