Уникални съкровища на Чипровската златарска школа в Казанлък

  • 20 август 2019, 16:02
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium earrings 390377 960 720

Уникални съкровища на Чипровската златарска школа ще могат да разгледат всички жители и гости на Казанлък. Над 240 експоната от епохата на късното средновековие ще бъдат показани в Исторически музей "Искра" до 16 декември. Изложбата се казва "Късносредновековни съкровища от фонда на НАИМ при БАН" и е по повод 150 години от основаването на Академията.

Експозицията включва ценностите, открити край Несебър, Царево, село Бохот, Плевенско, село Боженица, Ботевградско, село Главановци, Берковско, село Горна Бела речка, Берковско, село Костичовци, Видинско, Несебър и село Василовци, Ломско. Предполага се, че представените съкровища са дело на майстори от Чипровската златарска школа.

Историческите сведения доказват, че освен като султански монетен двор през ХVІ в. Чипровци се е развил и като ювелирен център, може би най-големия през епохата. Разполагайки със собствени рудници, градът се специализира в изработката на различни предмети с висока художествена стойност.

За изложбата е издадена и брошура, която се състои от две части. В първата част са представени епохата на късното средновековие, занаятът на златарите, както и изворите за накитите от късното средновековие. Във втората част са представени съкровищата, които участват в изложбата.

Снимката е илюстративна