Уникално Занаятчийско училище отваря врати в Пловдив

  • 21 декември 2020, 19:01
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 1

Пловдив ще има уникално Занаятчийско училище за деца. Министерството на културата и Общината подписаха договор за създаването му в Старинен Пловдив през 2021 година. Проектът е на дирекция „Култура, археология и културно наследство", в партньорство с Регионална занаятчийска камара.

Училището се създава с мисия да запази и популяризира българските традиции и в него ще се обучават деца от пловдивските училища. Заниманията ще се провеждат в къщите в Старинен Пловдив – Улица на занаятите (ул. „Стръмна" № 1, 1А, 3, 5), Бакалова къща (ул. „Д-р Ст. Чомаков" № 9), Галерия „Занаяти" (ул. „Д-р Вълкович" № 3).

Проектът за Занаятчийско училище е насочен към реализиране на целогодишна образователна програма с практическа насоченост за ученици, с цел мотивирането им чрез изкуството на народните занаяти при избора на професионално развитие. По този начин ще се осигури достъп на децата до неформално образование в сферата на занаятите, ще се стимулира техният творчески заряд и предприемчивост. Планирани са ежеседмични занимания в периода март – юни и септември – октомври.

Дава се възможност изградената база да се използва най-рационално. През месеците юли и август в обучението ще могат да се включат и граждани – студенти, български и чуждестранни туристи, жители на града, които искат сами да изработят уникално изделие.

 „Проектът бе подготвен от експерти от отдел „Култура, археология и културно наследство" само за 2 дни, а стойността му е 100 000 лв. Идеята за кандидатстване се  роди, след като Министерски съвет на свое заседание реши четири етнографски музея на открито у нас да бъдат подпомогнати с 305 000 лв. Ставаше дума за архитектурно – етнографския комплекс „Самоводската чаршия" във Велико Търново, Етнографски музей на открито „Етър" в Габрово, архитектурно – етнографския музей „Стария Добрич" в  Добрич и Етнографски ареален комплекс в Златоград. След инициативата на Община Пловдив и Занаятчийската камара, към тези обекти с проект се присъедини и пловдивската „Улица на занаятите в Стария град", разказа заместник-кметът Пламен Панов. Предстои проектът да бъде утвърден от Общински съвет-Пловдив.  

Знанията и уменията ще бъдат преподавани от 20 майстори занаятчии, притежаващи майсторски свидетелства, издадени от Регионалната занаятчийска камара в Пловдив, която е партньор по проекта. Ще бъдат сформирани групи от 4 до 6 деца, в зависимост от спецификата на работата и възможностите на пространствата в работилниците. Планираната продължителност на всяко занимание е от 4 астрономически или 6 учебни часа, като те ще се провеждат в занаятчийските ателиета. Учебното съдържание на програмите ще бъде уникално, тъй като те ще се създадат специално за нуждите на проекта. По време на учебния курс няма оценки, но се предвижда всяка образователна програма да приключи  с изложба, представяща работата на децата в Галерия „Занаяти" и връчване на сертификати за преминатото обучение. Очакваната посещаемост е над 100 деца месечно.

Всички възпитаници на занаятчийското училище  ще имат възможността да се обучават  и да участват на традиционни и утвърдени форуми като Пролетния и Есенния панаир на занаятите в Пловдив, в изложби и различни културни събития.

Снимки: Община Пловдив