Университет готви парамедици и асистенти за спешната помощ

  • 15 май 2014, 14:56
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a1b7b11bfb9

Квалифицирани специалисти за звената за спешна медицинска помощ ще подготвя от новата учебна година Тракийският университет в областния град.


"Ще приемем по държавна поръчка общо 40 студенти по двете нови специалности - парамедицина и личен асистент на лекаря", съобщи зам.-ректорът на вуза проф. Иван Въшин.


Личните асистенти ще се обучават в медиицинския факултет и ще имат малко повече компетенции и права от медицинските сестри.


Парамедиците пък, които обикновено са част от помощния екип в спешните медицински звена, ще учат в медицинския колеж. Студентите и в двете специалности ще завършват с образователно-квилификационнна степен "професионален бакалавър".


Нова специалност на практика ще бъде и гериатрични грижи, която ще подготвя специалисти за социалните домове за възрастни хора. Тя е бе акредитириана миналата година, но първите 20 студенти ще бъдат приети през новата учебна година.


Общо утвърдените бройки студенти по държавна поръчка през 2014/2015 г. във старозагорския университет са 1693. Те са с 60 младежи и девойки повече, които ще бъдат приети в новите три специалности.


*Още новини от Стара Загора четете тук