US учени, водени от българин, разработиха терапия срещу COVID-19

  • 22 септември 2020, 16:24
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 1

Екип от американски учени, ръководен от българина проф. Димитър Димитров от университета в Питсбърг, работи върху обещаваща терапия срещу COVID-19, основана на изолиране на антитела, които блокират вируса, разказа БНР.

“Нашето антитяло се свързва с вируса много здраво и предотвратява вирусът да влезе в клетките. Така че моментът, в който има антитяло в организма - или преди инфекция, или след инфекция, то се свързва и вирусът вече не може да продължи да инфектира клетките. Така че може да използва както за предотвратяване на инфекция, така и за трeтиране на вече инфектирани хора”, коментира проф. Димитров.

Той работи като старши изследовател в националните институти по здравеопазване в САЩ от 1990 година. През 2017 година създава Център по терапевтични антитела в университета в Питсбърг, където работи и в момента като негов директор и професор по медицина.

Предвижда се в началото на другата година да бъде изпитвано и върху хора.

"От няколкостотин човека взимаме клетки, изолираме тези гени, които кодират за антитела, и ги слагаме в т.нар. библиотеки, които са 100 млрд. различни тела", посочва специалистът.

След това с един процес за седмица може да се отдели антитяло, което да бъде много ефективно срещу който и да е вирус. 

"Нашият метод е много бърз... Това е едновременно лекарство и ваксина", коментира още българинът.

Снимка: Pixabay