Успение на св. Анна е! Светицата пази бъдещите майки

  • 25 юли 2019, 00:01
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%a3%d1%81%d0%bf%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5 %d0%bd%d0%b0 %d0%a1%d0%b2. %d0%90%d0%bd%d0%b0

Християнската църква отбелязва днес Успение на Света Анна. На 25 юли почитаме блажената смърт на светицата.

Св. Анна дала живот на Мария, бъдещата майка на Спасителя на човечеството. Затова и светицата се почита като един от основните християнски символи на майчинството. 

В народните обичаи на българите 25 юли е няричан Лятна света Анна. Празникът е разпространен в Западна България и Родопите. В Асеновградско хората казват, че Лятната св. Анна бележи края на лятото.

Светицата се почита най-вече от жените като покровителка и защитница на бременните невести и на раждаемостта. За да могат да износят плода и да раждат леко, на празника на Лятна св. Анна се спазват строго някои забрани - не се работи нищо, не се пере и мие, не се шие и плете.

Според поверията на този ден бременните жени и младите булки отиват на черква, молят се за здравето на децата и палят свещи пред иконата на светицата закрилница. Обкичват иконата с цветя и я даряват с ризи, чорапи, кърпи, пари. След края на църковната служба майките раздават пресни пити в двора на черквата и из махалата, за да бъдат здрави рожбите им. Вярва се, че светицата пазела децата от "огън" - висока температура и треска.

В Източна България на Лятна св. Анна жени и деца тръгват да берат лековити билки по полето, изсушават ги и ги заделят за лек през годината.

В Югозападна България се прави служба с курбан, за да се омилостиви светицата и тя да предпази нивите от пожари и градушка.

Имен ден празнуват Анна, Анка, Ани, Анани, Яна, Янула, Янина, Блага, Добри.