Ути готви в Раднево навръх Трифон Зарезан

  • 11 февруари 2019, 18:55
  • Default profile Автор Цвети Василева
Medium %d0%a3%d1%82%d0%b8

Общински празник на виното и лозарите ще се проведе на 14-ти февруари на площад „Коста Рашев“ в Раднево. Той се организира за трета поредна година по инициатива на кмета д-р Теньо Тенев. Идеята на организаторите е да се пресъздаде един от най-българските обичаи, с които народът ни се гордее.

Освен традиционният за празника обреден момент зарязване, ще има и музикална програма с участието на самодейците от Общински център за култура „Нончо Воденичаров“, читалищата и певческите групи от клубовете на пенсионера в Община Раднево.

Едновременно със сценичните изяви на самодейците ще се състоят и конкурси за най-добър винар, най-добър кулинар на сладко тестено изделие, най-добър кулинар на солено тестено изделие и най-красиво аранжирана маса, тематично съобразена с празника. Най-добре  представилите се в различните категории на конкурсната програма, ще получат награди.

Специален гост на празника ще бъде известният кулинар Ути Бъчваров. Той ще готви местните ястия, с които ще замезват празнуващите. От спонсори са осигурени над 300 литра вино и вкусно месо.

Компетентни журита във всяка категория, ще оценяват кулинарните вкусотии и червеното вино представено по-време на празника.