Уволниха директорка заради несъществуващи ученици

  • 19 май 2014, 09:03
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5379c5520db17

Директорката на училище "Христо Ботев" в хасковското село Войводово е уволнена, защото е записала в дневниците 12 деца, които никога не са посещавали училището. Въпреки това обаче децата имат нанесени оценки. За "мъртвите души" е получавана субсидия, съобщи БНР.

Сигналът за нарушенията на директорката Минка Челебиева е подаден от учителите.
"Това не е първият случай, да кажем, или първата година, в която има "мъртви души". Това си е практика, откакто госпожа Челебиева е тук", разказват преподавателите. Те споделят още, че не са посмели да пишат оценки на несъществуващите ученици, но на педагогическите съвети директорката ги е смъмрила: "Какво чакате, нямате ли син химикал да нанесете оценки".


За всяко дете училището е получавало по 1315 лева. Не е ясно как е била изразходвана сумата от близо 16 хиляди лева.
"Ние не можем да кажем тези 1300 лева отиват еди-къде си. В общия бюджет и съответно се разпределят, за ремонт вероятно, който не е правен изобщо, за хранене на учениците, което вече почти го няма", казват учителите.


Кметът на селото Илями Бефа потвърди, че 12-те деца живеят при родителите си в чужбина. Той обясни, че вероятно това е направено, за да попълнят паралелките, да няма сливане на класове и да може учителите да бъдат на щат. От тази гледна точка са водили учениците, заяви Бефа.


В Регионалния инспекторат по образованието в Хасково съобщават, че със средствата не злоупотребено, но парите са постъпили неправомерно в училището.


Случаят е предаден на икономическа полиция.


* Още новини от Хасково четете тук.