В Аспарухово безработицата е почти нулева

  • 14 август 2020, 11:51
  • Default profile Автор Нина Александрова
Medium 37327207 1930662256973408 6444015274168418304 o

На близо 90 километра от Варна, на брега на язовир "Цонево", е разположено китното село Аспарухово, популярно и със старато си име - Ченге. То е известно със селския си туризъм, а през последните години нашумява с изнесените ритуали за граждански бракове, които се провеждат в него. За коментар потърсихме Мария Георгиева, кмет на Аспарухово. 

- Г-жо Георгиева, имате много добри практики, които задържат хората в селото ви и привличат чужденци. Разкажете ни за тях. 

 - В селото ни живеят по-възрастни хора, това е преобладаващото население. Младите са заети предимно в туризма и селското стопанство, издържат се и със земеделие като основен поминък. Много е малък процентът, почти нулев на безработицата. Хората се наемат като сезонни работници, биват привличани и по национални програми. При нас също се усети спад по време на пандемията - най-вече в туризма, но нещата постепенно се норамилизират. Подготвени сме и за евентуална поява на турист, заразен с коронавирус. Спадът на туристи в селото е сравнително минимален - може би около 20-30 процента. 

 - Известни сте и с изнесените си бракове...

 - Хората идват за седмица, почиват през уикендите. Привлича ги тишината и спокойствието, природата, чистия въздух. Около селото няма замърсители. Всички места са запълнени - имаме резервации дори за Коледа и Нова година, приключили още в началото на годината. Идват и от чужбина, почиват много румънци и руснаци.

Броят на сключените изнесени бракове в селото се увеличават всяка година. Миналата година те бяха 30, а през тази година имаме заявени 40 до момента. Бяха и повече, но около 12 сватби са отложени за следващата година заради коронавируса, тъй като гостите им са от чужбина. През 2019 г. имахме българо-френска сватба, на нея водих ритуала като длъжностно лице на български език. Имах обаче малка помощничка - принцеса, която превеждаше на френски и всички се просълзихме. В селото имаме сключени и няколко смесени брака от България и Турция, също така между румънци и българи, както и филипинци и българи. 

 - Колко са действащите в Аспарухово туристически обекти?

 - 30 са действащите обекти и предстои откриването на още 2 големи хотела. Имаме и къща на общината, в която също може да поемем туристи, но нея не я даваме, тъй като настаняваме наши колеги от други общини. 660 са регистрираните легла в Аспарухово. Имаме недостиг. При нас идват туристи от цяла България, аз водя статистика за себе си. Имаме гости от Видин, Враца, Монтана, Пловдив, Хасково, Благоевград, Шумен, Стара Загора, Велико Търново и още много други градове. 

 - Колко чужденци живеят постоянно в Аспарухово? 

- Около 10 са руските семейства,  имаме и 1 семейство англичани, а 2 британски семейства са приходящи. Вчера дойдоха семейство немци, които искат да останат да живеят в Аспарухово също за постоянно. Говорих с тях, те са пенсионери. Имот в селото имат и филипинци, които идват за по няколко месеца и пак си заминават. Те са семейство с три деца, а имотът им е до язовира. Филипинците дори са понаучили български език и се оправят с хората в селото.

 - Имате и доста забележителности в Аспарухово...

 - Църквата ни "Св. Петка" е стара, каменна, още преди 1969 г. е пренесена от дъното на язовира в центъра на селото. Фолклорът е съхранен много добре, имаме група и танцов състав, всички празници и обичаи се спазват. Празнуват се от цялото село. Еньовден беше последният по-голям празник, който отбелязахме. Читалището има зала със сцена, която се използва за театър, събрания, кинопрожекции. Имаме женска група за автентичен фолклор от 20 жени и танцов състав с 20 момичета и 10 момчета.

 - Нямате училище, то е закрито?

 - На мястото на училището имаме общински спортен комплекс. Децата са с треньори, има всички видове спорт, без лека атлетика. Станка Златева е отсядала с отбора си. Има интерес и към гребането заради язовира. 

 - Развит е и риболовът при вас?

 - Да, достъпът до язовира е свободен, много хора идват и на палатки. Близо 40% от туристите ги привлича риболова. Много туристически обекти в района обаче са занемарени - някои скални манастири, например, като идеята е да бъдат направени екопътеки за достъп до тях. Скалното катерене обаче е много добре развито на "Чудните скали". В Аспарухово има и ловна дружинка, която се събира редовно. 

 - Как е развита инфраструктурата ви?

 - Повечето улици са асфалтирани, няма кражби. Работя прекрасно с кмета на община Дългопол - Георги Георгиев. Наблегнахме на инфраструктурата. При нас уличното осветление е енергоспестяващо. Правим всичко това, за да има по-добри условия за почиващите.