В Баните отбелязват празника на общината и минералната вода

  • 06 май 2017, 16:39
  • Default profile Автор Анита Чолакова
Medium  d0 90 d0 bd d1 81 d0 b0 d0 bc d0 b1 d1 8a d0 bb  d0 a0 d0 be d0 b4 d0 be d0 bf d0 b0

6

Вчера и днес Баните чества празника на общината и на минералната вода. Два дни изпълнители се редуват на сцената да пеят и свирят за доброто настроение на жителите и гостите им. А малчуганите от детска градина „Веселин Маринов“ в Баните пяха днес заедно със своя патрон.

Те с гордост се наредиха на сцената и пяха заедно с естрадния певец Веселин Маринов близо час за радост на своите родители и прародители.  Той ги поздрави, те го поздравиха с детски песнички.

1

„Така или иначе имах възможност да се любувам на децата от детските градини от вашата община.. И се сетих, че за първи път стъпих на тази сцена преди 19 години на този ден. От тогава минаха много години и се завърза едно приятелство с вашето село, общината и детската градина. Много бих се радвал да направя с моите песни така, че празникът да бъде още малко по-хубав“, каза певецът.

Накрая той поздрави жителите и гостите на Баните с песента "За теб, Българийо" и заяви, че скоро пак ще дойде в този край.

Владимир Уручев

Мнозина напоследък подмятат, че градината е кръстена на Веселин Маринов заради топлите му контакти с ГЕРБ, по-конкретно със зам.председателя му Цветан Цветанов. Това обаче не е истина, защото името му е избрано далеч преди да се създаде партия ГЕРБ, през  1999 г. Дотогава неин патрон била партизанката Вела Пеева. През онези години вървял процес на преименуване на улици и институции, носещи имена на герои от комунизма.

Непосредствено след празника на Баните, на който певецът бил поканен да изнесе концерт, при тогавашния кмет Бойко Ешпеков дошла директорката на детската градина и му предложила своята идея да сменят патрона си. Кметът се притеснил, но възприел инициативата и със съдействието на неговия колега от Пловдив провел разговор с Веселин Маринов. Той също не без тревога се съгласил да стане кръстник, защото приживе да именуват на теб институция не е нещо често срещано. Но въпреки това, с радост приел оказаната му чест.

Д-р Дариткова

От тогава праща на малчуганите подаръци по няколко пъти на годината, на1 юни задължително, гостува им често. Правил е благотворителни концерти, парите от които дарявал на градината.

Гости на официалното откриване на празника бяха евродепутатът Владимир Уручев, депутатите д-р Даниела Дариткова, Дора Янкова и Хайри Садъков, изпълняващият длъжността областен управител на Смолян Момчил Караиванов, кметовете на Рудозем - Румен Пехливанов, на Мадан - Фахри Молайсенов, на Лъки - Валентин Симеонов, на Неделино - Боян Кехайов, на Ардино - Ресми Мурад.

„Щастлив съм да ви поздравя с празника на община Баните и минералната вода. Бог е дарил този край с неземна красота - има богати и разнообразни екосистеми, свеж планински въздух, гори, земеделски земи, чиста изворна вода и една неземна благодат - целебна минерална вода. Тя е извор на живот, тя е малкото, което ни събира и в радостите, и в неволите. Среща ни с толкова хора от близо и далеч. Заради всичко това си заслужава човек да празнува“, каза в приветствието си кметът на Баните Милен Белчев.

Той отбеляза, че днешният празник е ден за преклонение и признателност към съзидателите на община Баните, към благодетелите на населените места в миналото и днес. „Отправям своята благодарност към всички, които с делата си градят настоящето и бъдещето на общината ни. На младите пожелавам да съхранят своя устрем, борбеност и упоритост. Да следват завещанията на предците ни. Нека изразим признателност и поклон пред падналите за свободата ни, за род и Родина. Да засвидетелстваме заслуженото и на нашите съграждани, оставили светла диря с делата си в миналото, да изживеем пълноценно настоящето и да срещнем с нови надежди бъдещето“, каза още Белчев. И призова всичкии с достойнство и мъдрост да пазят традициите и да работят за авторитета на община Баните, за превръщането й в мечтано място за живот.

Годишната награда от кмета Милен Белчев получи Роза Кънчева – директор на основното училище в Давидково. Награди връчи той и на д-р Емил Димитров – наалник отделение и ординатор в санаториума. Ключът на общината бе връчен на арх. Елисавета Метишева.

Ансамбъл Родопа

„За нас е много важно да сме сред вас, когато сте обединени на празника, но да бъдем с вас и в делника, когато се налага да ви отговорим на доверието, с което сте ни изпратили в парламента“, каза депутатът д-р Даниела Дариткова. Тя изтъкна, че искрено се надява на празника догодина да е реализиран вече проектът за нов площад  на Баните.

„И да се гордеете не само с това, което ви е дала природата - безценната минерална вода, красивата природа и планина, а и с построеното с усилията на всички, с подкрепата на правителството. Имате и нашата подкрепа като народни представители“, заяви още тя.

Д-р Дариткова изрази увереността си, че независимо от политическата сила, която представляват в парламента, депутатите от Смолянския избирателен район ще бъдат единни, когато отстояват интересите на родния край. „Защото само така – обединени, можем да бъдем успешни, така, както празнувате днес, може да запазим добрите традиции, за да ги предадем на бъдещите поколения. Само така можем да постигнем ново развитие за родния край. Затова сега се веселете! И нека бъдем единни, за да може бъдещето ни да е наистина светло. Бъдете здрави и вдъхновени да правим добро!“, пожела д-р Дариткова.

Евродепутатът Владимир Уручев разказа, че преди да се качи на сцената, се върнал назад в годините, когато родителите му го водили в Баните като дете, което се радва истински на захарния памук и количките.

Той изтъкна,че българите не сме войнолюбиви, но в навечерието на един от най-тачените български празници Гергьовден, деня на а храбростта, не можем да не отдадем заслужената почит на тези, които са отдали живота си за нашата свобода.

„Отдали са живота си за това днес да можем да се съберем и да празнуваме. Вече повече от 70 години няма война, защото хората се обединяват, Европа е пример за това как на един континент може да няма война, хората да не се мразят едни-други, а обратното - да работят заедно за своя приоритет. Но празникът е ваш, за тези мили и отрудени хора, които днес са с надеждата, че има нов парламент, има ново правителство, че нещо ново и хубаво ще се случи. И аз искрено го желая“, каза още Уручев. Той пожела на депутатите, които сега започват работа, да дадат максимума от себе си, за да получи всяка община в Родопите заслужено внимание и растежа, от който има нужда.

2

Днес празникът продължава с изпълнения на квартет „Интро“, местни самодейни състави, дует Сафка Сариева и Румен Родопски, оркестър „Пим“ с ръководител Тинчо Севдалинов, бившата вокалистка от „Ку-ку бенд“ Нели Петкова, народната певица Ангелина Милева и др.