В Бели мел издигнаха паметник на Ангел Комитата

  • 01 март 2020, 13:33
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium beli mel komitata 2

В село Бели мел, община Чипровци, бе открит паметник на опълченеца Ангел Иванов, известен като Комитата. Той е роден в селото и израства непримирим към робската участ на българите. Участва в четата на Панайот Хитов, в руско-сръбската война от 1876 година, в руско-турската война като опълченец. През 1901 година е избран за кмет на Голяма Кутловица, където живее със семейството си. Станал известен с това, че ходел на работа с опълченската си униформа с медалите за храброст и сабята си. Започвал деня с молитва за България.

По повод 50-годишнината на Освобождението в негова чест улицата, където е къщата му, е наречена „Опълченска”. Тя носи това име и до днес.

За паметника 7000 лв. са отпуснати от Министерството на отбраната. Управата на селото събира пари от дарители в продължение на 15 години. Сред дарителите личат имената на кмета на Монтана Златко Живков и на експредседателя на народното събрание Борислав Великов.

За Комитата при откриването на паметника говориха  Златко Живков и кметът на Чипровци Пламен Петков. Архимандрит Антим, протосингел на видинския митрополит Даниил,  отслужи молитва за народния поборник.

Снимка: Авторът