В Белоградчик правим нетрадиционен Великден

  • 27 март 2019, 15:39
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium %d0%b1%d0%b5%d0%bb %d0%b8%d0%bd%d1%82

Кметът на Белоградчик Борис Николов стана победител в конкурса на Портала Kmeta.bg за месец март на темата „Пазители на българския дух”. В категорията селища до 20 000 жители 75,04% от гласувалите  му дадоха своята подкрепа.

- Г-н Николов, Белоградчик е известен с любовта си към традициите. Какъв е подходът на общината, за да ги запази и предаде на днешното поколение?

- В Белоградчик не отминаваме нито един празник от народния календар. През последните години празнуваме нетрадиционно Коледа и Великден. Пенсионери от клуба „Мадона” стават коледари, а жените учат децата как да приготвят коледната трапеза. На Великден градът се събира на централния площад. Жени показват как се месят козунаци и боядисват яйца от тяхното младо време. Празнуваме Трифон Зарезан с една лоза, която си расте в единия край на нашия площад от времето, когато мястото е било двор на частна къща. Нямаме река, но возим публиката с автобуси до село Горен Чифлик, където във вир на река Стакевска хвърляме кръста. Убеден съм, че старите традиции днес възкръсват и няма да бъдат изоставени. Защото са интересни и родолюбиви.

- Кои други събития съхранявате?

- Съхраняваме градския панаир, който е на над 100 години. В същата местност го правим. Продължаваме всяка година да  организирме и събор на границата, в който участват българи и сърби. Той също е от началото на миналия век. С големи финансови усилия поддържаме състави за народни песни и танци. Имаме и мъжки камерен хор, който вече пее химн на Белоградчик. Негов автор е ръководителят на хора – инженер, но и певец Александър Тодоров. Ревниво пазим и нашия фолклорен събор „От Тимок до Искър”. Той е от половин век и събира фолклорни състави от Северозапада и страната.

- Общината е инициатор и на нови събития. Как се посрещат те от гражданите и гостите?

- Белоградчик е туристически град и освен условия за разглеждане на нашите природни и исторически  забележителности създаваме и условия за приятно прекарване на времето на посетителите. В града се утвърди състезание по планинско колоездене, което събира участници от цялата страна. Организираме всяка година инфотурове, тази година от Белоградчик до град Неготин, Сърбия. Поощряваме развитието на кулинарен и винен туризъм. Но най-голямото събиите, което организираме, е опера сред скалите. Този фестивал вече има три издания, тази година стягаме четвъртото. Сред скалите звучат класически опери, балети и новият спектакъл на Софийската опера „Мама миа”. Само през фестивалните дни в Белоградичк пристигат 10 000 гости. Общо през 2018 година сме посрещнали 118 556 туристи, 31 642 от които са чужденци.

Посещенията за тази година вече започнаха, макар още да не сме открили активния сезон. Имаме амбицията да посрещнем повече туристи от Китай, Испания, Русия - страни, които още не познават феномена Белоградчишки скали.

- Какво стягате за близкото време?

- Градския панаир, българо-сръбския събор, „От Тимок до Искър” и разбира се фестивала „Опера на върховете”.

- Спечелихте конкурса "Кмет на месеца" за март на тема "Пазители на българския дух". Изненада ли ви гласуването? Зарадва ли ви?

- Не ме изненада, но искрено ме зарадва. Подкрепата е оценка за работата на общината в областта на патриотизма и родолюбието, на запазването на българския дух. Благодаря на всички, които дадоха гласа си за мен.

- С какво започва родолюбивата политика на общината?

- С беседите, които се изнасят в нашата историческа  крепост „Калето”, с честванията, които всяка година правим по повод годишнината от голямото въстание против турското владичество, станало известно като „Лето 1850”, със събитията, които организираме по повод освобождението на Белоградчик и страната, с имената на героите, които са патрони на нашите улици. Крепостта ни е свидетел на много български бунтове и битки, последната по време на Сръбско-българската война. Само в нашия град имаме улици като „Дворянова”, „Цоло Тодоров”, „Петко Казанджи” и т.н. Преди 3 - 4 година на площада издигнахме паметник на падналите за българската свобода и независимост жители на Белоградчик и селата на общината. Получи се един дълъг списък от имена, изписани от всички страни на паметника.

- Имате и училища „Васил Левски” и „Христо Ботев”.

- Гордеем се, че двете училища в града носят имената на нашите най-големи национални герои. В началното училище отбелязват събитията, свързани с патрона Васил Левски, много вълнуващо. Децата застават на пост пред барелефа на патрона си, полагат цветя, а всички в парка повтарят неговия лъвски скок. Винаги има победители, които получават награди. И средното ни училище почита своя патрон Христо Ботев два пъти – в деня на рождението му и на гибелта му на 2 юни.