В Бързия учителки посрещнаха малките в национални носии

  • 16 септември 2020, 12:31
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium 15 septemvri 018

Учителките в основното училище „Георги Раковски“ в село Бързия, община Берковица, посрещнаха учениците си облечени в национални носии, съобщи директорът Анна Рангелова. Така привлякоха вниманието на малките ученици и им показаха, че те спазват българските традиции, нравственост и култура. На същото искат да научат и децата.

За откриването на учебната година отец Димитър отслужи водосвет, а гост на училището бе кметът Атанас Алексиев. Децата чуха поздравленията на кмета на общината Димитранка Каменова и на директора на регионалното управление на образованието Трайка Трайкова.

Бързия е едно от двете села в община Берковица, които имат свое училище, макър градът да се намира само на 5 км. Преди дни общинският съвет разреши съществуването му с две слети паралелки. Родителите настояват децата им да учат в родното село вместо да пътуват всеки ден до Берковица. Разходите за издръжката поема общината.

В първия учебен ден училището се включи в националната кампания „Купи книга, дари я на своето училище“, допълни директорът.

Националната носия бе дрескод и на много ученици в Монтана. Те също като в Бързия дойдоха на училище в народни облекла от миналото.