В Царево човек никога не скучае и винаги идва при приятели 

  • 17 юли 2020, 11:38
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium 12%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%82

Най-южната част от родното Черноморие – Царево, е любимо място за лятна почивка на мнозина. Въпреки ограниченията, наложени заради коронавируса, и песимистичните прогнози за много слаб сезон, още от месец май черноморската община се радва на гости от страната и от чужбина. Нещо повече – през последните години Царево предизвиква интереса на много телевизионни екипи, които са привлечени от красотата на това райско място. За успехите и предизвикателствата през Сезон 2020 разговаряме с кмета на общината – инж. Георги Лапчев.

- Г-н Лапчев, този летен сезон е по-различен от всички досега заради пандемията от коронавирус. Какви мерки сте предприели конкретно във Вашата община, за да гарантирате безопасността и здравето на жителите и гостите на Царево?

-  Фактът, че има толкова много хора по Южното Черноморие, въпреки пандемията, е резултат от дълга и последователна политика. През последните пет години обърнахме много сериозно внимание на зелените системи, въздуха, пространството. Доказахме, че община Царево е най-морската община в държавата. Ние имаме 64.4 км брегова ивица. Това е даденост, която българите бяха забравили, или по-скоро пренебрегваха. Освен това заради COVID-19 направихме много стриктна и подредена система за работата на ресторантьорите и хотелиерите, с което да се гарантира сигурността на клиентите. Не на последно място разполагаме с най-много база, в която има места за къмпингуване. Макар че този въпрос не е уреден напълно все още и това е болна тема за общината. 

- Какъв тип туристи привлича община Царево най-вече?

- Основният потребител на туристическия продукт в Царево винаги е бил българинът. Над 80% туристите при нас са българи. Тези хора не идват просто на почивка, а си идват „вкъщи”, при своите приятели. Връщат се на места, от които не са се разочаровали. Това е и причината в нашата община тази година да няма почти никаква разлика, в сравнение с миналото лято по отношение на туризма. Случва се дори да се връщат туристи, тъй като до средата на септември няма свободни места в някои хотели. 

- Да разбираме, че песимистичните прогнози за много слаб сезон това лято при Вас не се оправдават?

- Песимистични прогнози винаги е имало. Не казвам, че е по-лесно, нито, че е същото като други години. Но в резултат на добре проведени политики на 90% сме минимизирали щетите. Защото това, което се е случвало през последните години, е водело до постоянен ръст, и тази година нямаме голям спад. Има, разбира се притеснение у хората. Загубите обаче не са огромни. През годините много внимателно сме следели какво искат хората.

- А какво искат хората? Какви са Вашите наблюдения?

- Хората искат малко повече лукс и удобства на достъпни цени. Затова сме направили зелени системи, паркове, големи пространства. Защото туристите не желаят само да ходят на плаж и да се прибират в хотелите, за да лежат. Те искат да се разхождат, да посещават музеи, да се порадват на красиви гледки, да карат колела, да имат разнообразна палитра от забавления. 

През последните 5-6 години сме се опитвали да превърнем Царево в място за една идея по-луксозен семеен туризъм. Това е крайната ни цел по отношение на туристическия продукт. Затова сме бягали от мега големите комплекси. За последните 9 години при нас няма нито един голям комплекс, който да е издигнат, въпреки че много се шуми в тази посока. Акцент сме давали на малки, луксозни семейни хотели, които са по-скоро като къщи. Точно това е, което се търси. Хората в момента бягат от големите хотели, където се струпват много туристи, тъй като искат сигурност. Те търсят по-уединени места, които обаче не са крайно диви и предлагат определени условия. А ние предлагаме именно това.

- Има ли отпаднали събития от културната програма на Общината за тази година заради пандемията от коронавирус?

- Всичко, което сме планували, ще се случи, при стриктни мерки за сигурност. Дори включихме нови събития в културната си програма. Артистите виждат, че при нас има хора, и ни предлагат нови и нови неща. Винаги съм твърдял, че човек се чувства много по-добре, когато около него има пространство, въздух. Затова сме построили амфитеатри, на които могат да се проведат много културни събития на открито, без да нарушаваме заповедта на здравния министър.

- Посочете някои от най-интересните събития, които предстои да се случат в Царево това лято?

- Ще има редица концерти на обичани поп изпълнители. Правим един много интересен фестивал, който се нарича „Арт поток”. Той стартира на 17 юли и ще продължи 10 дни. Събитието ще предложи много изложби на открито, театрални постановки, литературни четения и т.н. След това предстои фестивал на занаятите, който ще се проведе на т.нар. „улица фестивална”. В него очакваме да се включат занаятчии от цялата страна. Наред с това Националната ММА асоциация иска да показва в Царево демонстративни боеве. Имаме сцена в морето и това събитие може да се проведе там, за да има достатъчно въздух между хората. 

Другата седмица ще правим за поредна година „Караван парти”, с участието на група „Акага”, които всяко лято са на къмпинг „Арапя”. В програмата са включени още Графа, Алекс Раева и др. 

Няма да пропуснем и традиционния рибен фестивал, който е една от емблемите на Царево и събира хиляди хора.

Правим още един много интересен фестивал, който се нарича „Джурджуна” – това е царевска дума. На този фестивал се представя само песни от местния фолклор, който стилово е нещо между песните на група „Тангра” и ранните „Щурци”. Много е забавно и се харесва от почитателите на рока. 

Богата ще е културната програма и в Ахтопол и Лозенец.

Не като кмет, а като жител на Царево мога да кажа, че когато и да дойде човек тук, той никога не скучае – без значение дали е през лятото, или през зимата. Винаги има какво да се прави и винаги идва при приятели. 

- През последните години Царево е притегателно място за много телевизионни продукции. Това безспорно популяризира общината. Но имате ли допълнителна реклама, с която да се презентирате като туристическа дестинация.

- Да, съдействахме на доста телевизионни проекти, през последните години. Тук бяха снимките на реалити формата „Игри на волята”, както и на няколко сериала. По този начин българите сякаш си припомниха какво всъщност представлява южното море. В момента се снима втория сезон от „Игри на волята” и от това, което съм видял, той ще е два пъти по-интересен. Продуцентите се вслушаха в някои от съветите ми и ще покажат българското море във време, когато е много красиво. Много хора се прехласват по красотите на Гърция и Испания, но дори не знаят, че има моменти през годината, когато Черно море е много по-красиво от другите. За нас като местни хора това е ежедневие. През последните шест години полагам много големи усилия по отношение на реклама и на това как да се презентираме правилно. Затова в условия на COVID-19 вкарахме много енергия и направихме три рекламни клипа – два, от които вече се въртят в социалните мрежи. Само първият събра над 600 000 гледания у нас. Той показва красивата природа на Царево. Вторият акцентира на зоните и местата за лятна почивка. А третият предстои да излезе през август и засега ще го запазим в тайна…