В Чипровци честват 390 години училище

  • 04 септември 2014, 06:54
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54080be707875

В Чипровци честват 390-тата годишнина от създаването на своето училище. То е първото светско училище по българските земи, изтъква директорката Светлана Тренчева. Кулминацията на честванията е насрочена за 6 септември, когато е празникът на града.

Училището, което носи името на духовника, книжовника и дипломата Петър Парчевич, е създадено през 1624 година от архиепископ Илия Маринов. Най-напред в него преподавал францискански монах, а след това възпитаници на Климентинския колеж в Италия.


То имало и гимназион за по-големи ученици и всяка година 6 от най-добрите били изпращани да се учат в Италия. През 1643 година в училището преподава Петър Парчевич, който се връща в родния си град, за да организира по-висше училище - семинариум.


Днес училището е единствено в община Чипровци и в него се учат 90 деца. Обявено е за защитено, но малкият брой деца създава трудности за издръжката му.


Въпреки това, негови възпитаници представят чипровското килимарство по света. Светлана Тренчева смята, че към такива училища трябва да бъдат приложени специални мерки, за да продължат да съществуват и да развиват българските традиции в образованието и културата.