В Чипровци строят параклис на Петър-Богдан Бакшев

  • 04 септември 2018, 16:04
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Istori4eski halm

На историческия хълм в Чипровци бе направена първа копка на параклис, посветен на родения в града възрожденец, просветител, книжовник и борец за освобождението на България Петър-Богдан Бакшев, съобщиха от общината.

Параклисът се намира в близост до основите на католическата катедрала „Санкта Мария“, разрушена при потушаването на въстанието в Чипровци срещу турците, избухнало през 1688 г.

Параклисът ще бъде изграден за една година с дарения от католици. 10 000 лв. за градежа е дарила партия ГЕРБ.  

В основите му ще бъде поставена капсула с кости на Петър-Богдан и франскинсканските монаси, служили в катедралата в навечерието на въстанието. Те са открити при разкопки, правени в града през 70-те и 80-те години на маналия век. Сега  се съхраняват в историческия музей.

Петър-Богдан Бакшев е католически архиепископ, един от най-известните българи през 17-ти век. През 1677 година той пише  „История на България“. Това е век преди историята на отец Паисий. Доскоро от нея бе известна малка част, открита във Ватикана от историка Божидар Димитров.През миналата година бе открита цялостната история. Това в Италия успя да направи проф. Лилия Илиева от Югозападния университет в Благоевград.

Първата копка на параклиса е част от програмата на общината в Чипровци за празника на града, който ще продължи от 5 до 8 септември, допълниха от общината.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!