В Димово честваха 90 г. читалище

  • 29 октомври 2017, 18:04
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium dimovo programa

Град Димово отбеляза 90-годишнината на своето читалище „Паисий Хилендарски”, съобщи секретарят му Милена Петрова. Почитта към възрожденската институция бе отдадена със слово за нейната история и концерт на съществуващите самодейни състави в него.

Читалището в Димово е създадено от прогресивни интелигенти през 1927 година. Много скоро то се превръща в средище на родолюбие и духовно богатство, в център за културното развитие на тогавашното село Александрово. През 1972 година в него се създават самодейни състави, в които развиват своите таланти певци, танцьори, артисти. Днес съществуват два състава – за деца „Щурче” и за възрастни – „Бързица”, които представят града на регионални и национални фестивали и прегледи.

Читалището разполага с нова сграда с просторна библиотека с читални за възрастни и деца, компютърен кабинет, репетиционни зали, художествена галерия, зала за кафе-театър, салон с 400 места. По оборудване салонът и сцената са най-добрите в цялата Видинска област.

Читалището и до днес има подкрепата на общината, която осигурява участието на съставите във фестивали, както и гостувания в съседни селища и общини.