В Долни Цибър сами си произвеждат зеленчуците за трапезата

  • 22 май 2017, 14:00
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium dolni cibar

Безработните жители на село Долни Цибър, община Вълчедръм, и тази година искат сами да си произведат зеленчуците за трапезата. За тази цел те се надяват на дарения на депутати и политици, за да си купят разсад, съобщи кметът Камен Димитров.

Засега на молбата им са откликнали кметът на Вълчедръм Иван Барзин и председателят на общинския съвет Альоша Минин. Те са дарили на безработните, но работливи жители на селото 1200 лв. 42 жени вече са започнали оформянето  на лехите.

От три години  безработните в Долни Цибър, които са над 70 процента, са превърнали 60 дка  общинска земя в зеленчукова градина. През първите години с по 15 000 лв. ги дарява бившият финансов министър Петър Чобанов, който бе депутат от района.

С парите те купуваха семена и торове, за да отгледат картофи, домати и краставици. Получените зеленчуци разпределят между бедните семейства в селото. Дават и на кухните на училището и детската градина. През миналата година изпратиха  чували с картофи и на бедни жители на съседните села.

Имаме обещанието на социалното министерство, че ще ни отпусне повече места по програма за заетост. Така ще назначим градинарите ни на заплата за няколко месеца, сподели Камен Димитров.