В християнски ценности ще възпитават децата в ново училище в Ловеч

  • 12 септември 2019, 12:23
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium img 20190911 143747

За първи път в Ловеч отваря врати Частното начално училище "Св. Седмочисленици". То е първото подобно в България под егидата на Българската православна църква, в частност Ловчанска епархия, с благословението на нейния архиерей Ловчанския митрополит Гавриил. Юридическият собственик и ръководен орган е едноименното Сдружение на учителите християни от град Ловеч, регистрирано в съда като сдружение с нестопанска цел. В него членуват по убеждения повече от 10 действащи педагози и възпитатели православни християни от града. "Една дългогодишна мечта се сбъдва. Благодарение на Ловчанския митрополит Гавриил и Българската православна църква открива врати новото училище, където с много любов както и в другите училища, но и с още по-голяма вяра и свобода ще можем да даваме на нашите деца това, което е нужно за тяхното спасение", каза Поляна Петрова, председател на сдружението. За новото училище разговаряме с директора Иванка Хинкова.

- Г-це Хинкова, с какво е различно новото Частно начално училище "Св. Седмочисленици"?

- То е светско общообразователно училище, част от бюджета ще е от държавната субсидия за всеки учащ. Недостигащите паричните средства ще се осигуряват от Ловчанска света митрополия и дарители. Това е разликата от другите училища. Спазват се учебните планове, изискванията на Министерството на образованието и науката. Всички общообразователни предмети, които се учат в другите училища, ще се учат и тук. Единствено варираме във факултативните предмети – два часа музика и един час математика, а религията е избираем учебен час, който е два пъти седмично. Някои си мислят, че всеки ден ще има вероучение.

Идеята за създаването на това училище тръгва от Ловчанския митрополит Гавриил. Акцентът в работата ни ще е възпитаване в християнски ценности - любов, отговорност, съпричастност в доброто, отбягване на злото и др. Идеята е във всеки един час да се изграждат тези ценности. Децата да свикнат да живеят с уважение, да спазват правила, да имат вяра. В методиката на преподаване ще се търси нещо по-различно. 

Първокласниците са в целодневна форма на обучение. Поверени са на Еленка Щерева, дългогодишен преподавател, който умее да организира децата ида ги завладява. След обяд с децата ще работи Надежда Пенева. Подготвителната група ще води Бонка Цонева. Лектори са отец Любомир и отец Михаил. Децата ще учат пиано и флейта факултативно.

- Подготвили ли сте учебниците и помагалата за първокласниците?

- Да, закупили сме учебниците, очакваме Министерството на образованието впоследствие да възстанови сумата. Кандидатствали сме за финансиране. Нямаме делегиран бюджет, както е в другите училища.

- Как очаквате да премине първият учебен ден?

- Вълнуващо за всички, с много емоции. Митрополит Гавриил ще отслужи водосвет. Очаквам наистина да е началото на едно различно училище от гледна точка на ценностите, които ще изградят децата. Децата в първи клас са 7, в подготвителната група са 6, но продължават да се записват. Хората са все още несигурни, вълнуват се например дали ще се изучават предметите, които са общообразователни. Министерството не би одобрило друг тип училище. 

- С каква база разполагате?

- В момента класни стаи за първи клас и подготвителната група, физкултурен салон, музикална стая, стая за хранене и стая за преобличане с гардеробчета, санитарен възел, имаме двор със спортна площадка, където да играят децата. Училището разполага с интерактивна дъска и интернет, които ще бъдат използвани при нужда и умерено, защото ще залагаме на общуването между децата.