В Капитановци коронясаха цар на виното

  • 03 февруари 2019, 17:34
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium kapitanovci 2019 2

Във Видинското село Капитановци празнуваха Трифон Зарезан. Гости от град Бъйлещ, Румъния, наблюдаваха как се отдава чест на лозята и виното, съобщи кметът Десислава Иванова.

Отглеждането на лозя е отколешен поминък на Капитановци, но днес насажденията им са само в дворовете – от 100 кв. метра до декар. Затова всяка година зарязват в домовете на добрите лозари. Тази година това стана в двора на Людмил Петров, чиито лози са най-гледани и дават обилен плод. На място отец Архин отслужи водосвет за здраве на всички лозари и винари в селото. Макър и само в дворовете, всеки жител на селото добива грозде, от което си призвежда домашно вино. То ни е само за гости и за нашите празници, обясни Десислава Иванова.

След зарязването местните се отправиха към площада, където се извиха кръшни хора. Традиционният конкурс за най-хубаво вино спечели Бони Иванов. Той бе коронясан за цар на виното. Новият цар бе поздравен от съселяните си, гостите румънци, от областния управител Албена Георгиева и заместник-кмета на Видин Венци Пасков. 

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за май на тема "Модерни в клас" ТУК!