В Кърджалийско няма да намаляват броя на болничните легла

  • 30 ноември 2015, 16:04
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 7360 8658

Няма да се закриват реално заети легла и работещи структури в болниците в област Кърджали. Предложението е за 956 легла, от тях 631 за активно лечение, в това число 32 интензивни. Това е становището на комисията, разработила Областната здравна карта. Мнението е, че функциониращата система от лечебни заведения в Източните Родопи трябва да бъде запазена така, че хората да се възползват от капацитета и възможностите, с които разполагат МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” и МБАЛ „Кърджали”, а не пациентите да са принудени да пътуват до университетските болници, най-близката от които е на 100 км от Кърджали.


По Националната здравна карта досега първичните медицински практики в региона бяха 123, но през последните години реално заети са едва 63, като по-голямата част от тях са съсредоточени в градовете.
Предложението е те да останат 101, като в никакъв случай не става въпрос за закриване, а за окрупняване. Това ще ги направи по-атрактивни за семейните лекари.


Заради хроничния недостиг на лекари по определени специалности, предложението е да бъде запазен досегашният брой специалисти. В момента те са 130 в 24 специалности. Концентрацията им е предимно в Кърджали, а натовареността на лекарите-специалисти е висока.