В Ловеч откриха изложба за 140 години от Учредителното събрание, приело Търновската конституция

  • 29 януари 2019, 21:36
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium imgp7100

Областният управител Георги Терзийски откри изложба, посветена на 140-годишнината от Учредителното събрание, приело Търновската конституция и възстановило България като свободна държава на картата на Европа.

„Подредените 40 пана в Дом „Преслав“ показват много малка част от историята на това знаменателно събитие – Учредителното събрание и приемането на първия най-важен закон на държавността. Тази история не може да се изчерпи с няколко думи, тя носи в себе си друго – носи силата на нашия народ да изправя страната ни винаги, когато е била в трудност, независимо кой и защо се е опитал да я постави на колене“, каза в словото си Терзийски. Той припомни, че след 9 септември 1944 г. Търновската конституция е частично отменена, а на 4 декември 1947 г. VI Велико народно събрание я заменя с “Конституция на Народна република България”.

Георги Терзийски припомни, че за приемането на Търновската конституция своя глас са дали и представители от Ловеч. „Ние си позволихме да внесем и тази важна за нашия край информация в изложбата. Благодаря на нашия партньор - началника на Държавен архив Ловеч Павлина Петрова и на директора на Регионалния исторически музей Капка Кузманова, които направиха това възможно“, каза още Георги Терзийски. Той специално благодари и на Председателя на НС Цвета Караянчева, че повери на областните управители високата чест да представят изложбата в страната, и на Ловчанския митрополит Гавриил, и на народните представители Валентина Найденова, Иван Миховски и Калин Василев, които приеха поканата му и бяха в залата.

„С чувство на гордост отбелязваме, че в създаването на този първостепенен и определящ за българската държавност документ участват осем обществено значими личности от Ловешкия край, каза началникът на Държавен архив - Ловеч Павлина Петрова. Трима от тях са назначени по право, съобразно заеманите от тях длъжности. Това са Димитър Пъшков - председател на Ловчанския окръжен съвет, Косто Попвачов - кмет на гр. Ловеч и председател на Ловчанския градски съвет и Атанас Кунчев - председател на Ловчанския окръжен съд. Останалите петима депутати са избрани с пряко гласуване от гражданите на тогавашния Ловешки окръг - Марин Поплуканов и Михаил Димчев от гр. Ловеч, Власи Петров и Димитър Икономов от гр. Троян и Иван Влахов от с. Гложене, Тетевенско, поясни Павлина Петрова. Тя подчерта, че в ловешкия архив се съхраняват оригинални и автентични документи, свидетелстващи за участието и приноса на тези хора в създаването на Търновската конституция.

Посетителите на изложбата, подредена в зала 109 на Дом „Преслав“, освен богатите с информация пана, могат да видят още и две писма на Косто Попвачов от 20 февруари и 23 март 1879 г., съдържащи информация за първите дни от работата на Учредителното събрание и дебатите по обсъждането на конституцията. Любопитното в тях е, че още преди нейното обявяване общинските съветници в Ловеч от първа ръка научават, че князът ще се троняса в Търново, столният град е София, а знамето трицветно - бяло, зелено, червено, поясни Петрова.

Ловешкият принос към изложбата е и снимка на българската делегация при връчването на акта за избор на първия Български княз Александър Батемберг в гр. Ливадия от 4 май 1879 г., в чиито състав е и ловчалията д-р Васил Караконовски. Това е единственият открит до сега запазен оригинал на тази снимка и той се съхранява в Ловешкия архив. Тя, заедно с писмата на Косто Попвачов са със статут на “особено ценни документи” и се намират под специален режим на регистрация, добави още Петрова.