В Монтана искат скулптор за почетен гражданин

  • 03 април 2019, 20:01
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium dimityr ganchev skulptor

В Монтана започна подписка, с която жители на града искат да бъде обявен за почетен гражданин скулпторът Димитър Ганчев. Всяка година в деня на Монтана -  Свети Дух, се обявяват нови почетни граждани. Досега никой не се е сетил за именития творец.

Преди дни Димитър Ганчев, който живее в София, навърши 90 години. Той е роден в село Бели мел, община Чипровци. След завъшване на художествената академия е бил скулптор в община Монтана.  Автор е на бюст-паметниците на Васил Левски, Христо Ботев и Никола Вапцаров, които са поставени в дворовете на училищата, чийто патрони са те. Димитър Ганчев е автор и на паметника на Върбан Пенов в село Бели мел,на барелефа на автора на Дунавското хоро Дико Илиев, поставен на стена на  дома, в който той е живял през последните си години. Димитър Ганчев е изваял от камък и образа на генерал Александър Арнолди, команващ руските войси, освободили Кутловица през 1878 година. Паметникът стои и днес в началото на булевард „Арнолди”.

90-годишният скулптор е автор и на статуята на богинята Диана, която е стояла дълги години пред ловния дом край Монтана. Тъй като през 1989 година е изчезнала, сега се възстановява. Новата статуя, която е копие на старата, ще бъде поставена в центъра на града. Тя ще бъде открита на празника на града – Свети дух. Много граждани се надяват в същия ден  създателят и да бъде обявен за почетен гражданин на Монтана.