В община Харманли обезопасиха 11 потенциално опасни водоема

  • 21 януари 2016, 16:09
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 0186 b950

Всички потенциално опасни язовири в Харманлийска община вече са проверени и приведени в безопасно състояние. Това е резултат от едномесечна работа на общинското предприятие „Превенция, безопасност и строителство” (ПБС), съобщиха от кметството.


Във връзка с правителствено решение в общината се създаде Общинска междуведомствена комисия, която разгледа потенциално опасните водоеми.


Тя определи и графици за пролетни и есенни проверки през 2015 година. В резултат на това, с констативния протокол бяха включени 11 водоема, които са потенциално опасни.


Първият водоем бе в местността „Ташла Йолу”. Още през лятото под ръководството на тогавашния зем.-кмет инж. Гено Генев водата бе източена и бе отремонтирана шахтата на изпускателното съоръжение. То бе запечатано с боклуци и цимент, вероятно за да се използва като рибарник и да не може да се източва водата.


Поставен е кран, втора употреба, от фонтаните в центъра на Харманли. Макар да не се затваря добре, той все пак върши работа и при нужда водата може да се изпуска. С това работата по опасните водоеми бе приключена, съобщи новият началник на ПБС Красимир Стаматов.


След смяната на ръководството на ПСБ усилията на новия началник бяха насочени за обезопасяване и възстановяване на технически съоръжения (стена, изпускател, преливник) на останалите 10 язовира.


В рамките на около месец бяха възстановени всички проблеми по тях. За всяка дейност бе направят протокол и се направиха актуални снимки.


Бяха извършени и прокурорски проверки през 2015 г. като се проверяваха дали са изпълнени предписанията на комисията за обезопасяването на водоемите.


Най-големите язовири в община Харманли са край селата Орешец, Славяново и Надежден. Те са над 200 декара. Техните технически съоръжения са в добро състояние. Периодически трябва им се чистят стените и преливниците и 500 метра дерета след тях от дървета и храсти, за да се подобри проводимостта.


Тази комисия провери и речните корита и констатира, че има проблемни участъци край селата Славяново и Бисер. Там са нарушени диги и са затлачени корита. При по-високи води се получават и частични наводнения. Общо над 500 водоема има на територията на община Харманли.


Обезопасяването на потенциално опасните водоеми приключи преди една от най-черните дати в историята на община Харманли. На 6-и февруари 2012-а година съксана язовирна стена на водоема край село Иваново удари село Бисер с триметрова вълна. Шест души загинаха, а стотици останаха без покрив. 


По късно с усилията на дарители и държавата бяха възстановни 32 от общи 52 напълно разрушени къщи. Но десетки все още живеят при роднини или напуснаха Бисер.


Още новини от Хасково и региона вижте ТУК.


Гласувайте в конкурса „Кмет на месеца“ ТУК.