В Пирин се ползват 2% от парка, ние искаме 5%, а в Европа са 10%

  • 15 декември 2013, 10:06
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52ad7d07d0e83

Г-н Герчев, община Разлог, заедно с Банско и други планински общини се бори за развитие на ски и планинския туризъм. От екоминистерството разчитат на новия план за управление на Пирин да постави правилата и за тази дейност. Вие какво мислите по въпроса?


В началото Парк Пирин е бил 10 000 хектара, а сега е над 40 000. Лека, полека е разширяван. Никой не знае, как точно е ставало. Правителството на Тройната коалиция е приело някакви ангажименти и сега сме по-християни и от папата. Едва ли не, всеки квадратен метър е уникален за ЮНЕСКО, тъй като паркът е признат за природна ценност и е в списъка на организацията.


А не е ли така?


Формално има някакви територии, които могат да се отделят, нека там нищо да не се пипа, нека да са резерват. Но какво се слечва с другите 30 000?
Според вас, как трябва да е устроена територията в планината?
В момента се използват под 2% от територията на парка, а ние искаме те да станат максимум 5%-6%. В Европа се използват 10%. В Австрия се карат ски в глетчерите, в най-защитените зониима писти, което не значи, че не се пази природата. Напротив! Но всичко е в разумни граници. Най-лесно е да кажеш - не може, не ни се занимава. Аз съм убеден, че може да се съгласуват нещата с ЮНЕСКО, просто някой трябва да се заеме сериозно с това и да е убеден, че така е правилно . А сега всеки обаче обяснява, как не може да стане. И честно казано, започвам да си мисля, че тези, които стопират всякаква инициатива от наша страна, са платени отвън, за да блокират намеренията ни.


Смятате ли, че е възможно да има подобна световна конспирация?


Добре, нека да няма конспирация, нека ми дадат основания,че не е така. Нека кажат, г-н Герчев, не си мислете така, защото това не е вярно. Защото, искам да подчертая - играем на много тънка струна, хората като са притеснени. Когато нямат работа, нямат персперктива, ходят секат гората и със сигурност, това не е екологично. У нас екологията е много избирателна, сами се унищожаваме, Боровец, Пампорово – дали могат да се сравнят с Алпите? Както са тръгнали нещата, най-добре да ни направят резерват и да ни гледат като експонати отстрани. С всички анализи се цели това, България да не се развива.


Проектите, било строителство лифтове и на писти, било изграждане на инфраструктура изискват средства. Не мислите ли, че и правителството е предпазливо по отношение на новите проекти, защото и парите в бюджета са ограничени?


Никой не иска пари от държавата, проектите са на три общини. Ще бъдат ангажирани 3-6 хиляди души, а в момента безработните в Разлог са 1560. Тогава можем да мислим за социална и здравна политика, и всякаква друга политика в полза на местните хора.