В Пловдив започва Националният конкурс за поезия „Добромир Тонев”

  • 18 август 2015, 13:48
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 4f64c81c 370a f890

Пето издание на Националния конкурс за поезия „Добромир Тонев” се провежда в Пловдив, предаде агенция "Фокус". Съобщението идва от Стефан Бонев, гл. експерт в Отдел „Култура” - Пловдив. По думите му, едно от важните изисквания към участниците е, че те трябва да са до 45-годишна възраст. Инициативният комитет на конкурса е решил да сложи тази граница, защото това е възрастта, на която е приключил живота на големия български поет Добромир Тонев.


Конкурсът е анонимен, а темата на творбите е свободна. Всеки може да представи от едно до три стихотворения. „Желаещите да участват трябва да изпратят творбите си най-късно до 1 октомври включително, на адрес: Пловдив 4000, пл. „Стефан Стамболов“ № 1. Валидна е датата на пощенското клеймо върху плика, върху който е препоръчително да пише, че е за конкурса”, обясни Бонев. Творбите трябва да бъдат поставени в голям пощенски плик, който да съдържа съответно неподписаните стихотворения, отпечатани в три екземпляра. В големия плик трябва да бъде поставен по-малък ненадписан запечатан плик с личните данни на съответния участник - трите имена, дата на раждане, имейл, телефон за връзка, кратка биография, както и заглавията на стихотворенията, с които участва. „Ако някои от творбите са неозаглавени, вместо заглавието се вписва първият ред на произведението”, уточни експертът в Отдел „Култура”. По думите му, авторите могат да кандидатстват само със стихотворения, които не са публикувани в печатни или интернет издания към момента на обявяването на конкурса и които не са участвали в други подобни конкурси. Представените творби, както и данните от малкото пликче, задължително трябва да бъдат написани на компютър или поне на пишеща машина. „Кандидатите, които не са спазили горните условия, няма да бъдат допуснати до участие”, добави Бонев.


Осигурените от общината награди са съответно 400 лв, 250 лв. и 150 лв. за класиралите се на първо, второ и трето място. Предвидени са и три специални награди за творба, посветена на Добромир Тонев - парична награда от 300 лв., ваучер до 70 лв. за екскурзия по избор, също вечеря и нощувка за двама в пловдивски хотел. „Награждаването ще се състои на датата на рождението на Добромир Тонев – 15 октомври, от 18:00 часа, на официална церемония в книжарница „Хермес Централ“ в Пловдив”, посочи Бонев. Той добави, че по време на събитието ще се прожектират на кратки филми за Добромир Тонев, свързани с неговия живот и съдържащи кадри от различни негови премиери и значими житейски събития. По думите на Стефан Бонев, броят на участниците в конкурса варира през годините. „Обикновено се включват от 70 до 110 желаещи да демонстрират способностите си в областта на поезията”, каза още главният експерт в Отдел ''Култура'' – Пловдив. 


Още новини от Пловдив и региона вижте ТУК.


Гласувайте в конкурса "Кмет на годината" ТУК.


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!