В Раднево не знаят ще я има ли болницата

  • 05 февруари 2016, 11:03
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 2e0aed68 81e6 3db1

„На този етап нито аз, нито някой друг от общината не е в състояние да даде смислен отговор на въпроса дали и под каква форма ще продължи да съществува МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“. Все още не сме видели дори проекта за националната здравна карта, само подочуваме от тук-оттам, че няма да има сериозно орязване на леглата и отделенията“, заяви управителят на общинската болница в миньорската община Раднево д-р Динко Динев (на снимката).


В здравното заведение, което поддържа второ ниво на компетентност, има разкрити 6 отделения с общо 85 легла и още 25 за долекуване. Малко над 40 са лекарите, част от които са по втори договор.


Ситуацията, по думите на управителя, е меко казано критична, макар задълженията да са в сравнително малък обем – около 200 000 лв.


Положението се усложнява най-вече от големият брой здрвано неосигурени пациенти, които не могат да бъдат връщани. Разчита се на финансова подкрепа от общинската хазна, но тези средства не могат да бъдат използвани за заплати.


В същото време от началото на годината порасна минималната работна заплата, заедно с нея се увеличиха и вноските за здравно и социално осигуряване, като тези пари не са налични, допълва д-р Динев.


Допълнително нещата придобиват още по-нерадостни краски заради тежкото финансово състояние на общината – причината е в закъсняващите вече трета година концесионни вноски от държавното „Мини Марица изток“ - средства, които формират почти 1/3 от бюджета. Над 13,5 млн. лв. има да получава по тази линия общината, която е задлъжняла към фирми със 7,2 млн. лв. според градоначалника Тенко Тенев.


В болницата разполагат със супермодерна апаратура за ендоскопски операции, но тя на практика не се ползва, признава д-р Динев. Техниката е била закупена в предходни години със средства от дарение, направено от наследниците на болничния патрон д-р Димитър Чакмаков.


Близо 1 млн. лв. са били приведени преди 5 години по сметка от САЩ, където живее синът на лекаря-основател на болницата в Раднево в края на 50-те години на миналия ХХ век.


Дарението е трябвало да бъде разходвано само и единствено за модернизиране на здравното заведение, но 300 000 лв. от него , със специалното съгласие на дарителя са отишли за погасяване на стари задължения още преди 4 години. В момента от щедрия дар са останали малко над 30 000 лв.