В Русе се активира Плана за работа при екстремни зимни условия

  • 17 януари 2016, 10:47
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 953ec850 7172 acfc

Извънреден щаб във връзка с усложнената зимна обстановка се свика днес в община Русе. На заседанието присъстваха кметът Пламен Стоилов, Областният управител Стефко Бурджиев, както и представители на всички компетентни за справяне със ситуацията  институции и фирми. Със заповед на кмета ще се активира плана за работа при екстремни зимни условия. Към настоящия момент няма предпоставки да се обявява бедствено положение.


Ситуацията към момента остава усложнена предвид количеството мокър сняг, който на места надхвърля 30 см, както и силния вятър. Има много паднали клони и дървета, както и обледени кабели, които затрудняват почистването. Очаква се снеговалежът да продължи през целия ден. С изключение на Русе, Басарбово и Николово, в останалите населени места ток няма, поради аварирали 18 далекопровода. Вода няма единствено в село Тетово. Екипи на „ЕНЕРГО ПРО“ работят по отстраняване на авариите.


Основните пътни платна в град Русе са проходими при зимни условия. Кметът Пламен Стоилов беше категоричен, че всичката техника и екипи ще работят на непрекъснат режим до нормализиране на ситуацията. Той призова гражданите да пътуват само при неотложни ангажименти, като автомобилите следва да са подготвени за зимни условия и с вериги. Почистването на тротоари пред търговски обекти и междублокови пространства следва да започне от днес, за да не се усложнява допълнително обстановката.


Пътищата Русе – София и Русе – Кубрат са затворени, а пътищата Русе – Варна и Русе – Силистра  са проходими при зимни условия, като остават затворени само за МПС-та над 12 тона. От общинските пътища са затворени Мартен – Николово и Мартен – Червена вода.


28 машини работят на непрекъснат режим, като има необходимата обезпеченост с инертни материали. Със заповед на кмета на Община Русе ще бъдат привлечени допълнителни машини. Осигурена е и необходимата малка техника за почистване на тротоарите. По време на щаба стана ясно, че направените извънредни разходи за справяне с обстановката ще бъдат поискани за възстановяване от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Отправено е и искане до Началника на отбраната за осигуряване на модулното формирование с 5 тежки машини.


Гласувайте в конкурса „Кмет на месеца“ ТУК.