В село Ъглен ще почетат паметта на Георги Черкелов за 85-годишнината му

  • 09 юли 2015, 11:58
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 619f c348

По случай 85 от рождението на изтъкнатия български актьор Георги Черкелов в луковитксото село Ъглен, където той живя в последните си 20-ина години, подготвят възпоменателно тържество. То ще се състои на 12 юли. Организатори са Кметството в Ъглен и местното читалище „Отец Паисий”.


Възпоменателното тържество ще започне с отслужване на света литургия в местния храм „Св. Архангел Михаил” от 10 часа. Час по-късно, в 11 часа, в салона на читалището ще започне тържествения концерт. Той ще бъде с участието на ансамбъл „Българе”, в чийто спектакъл „Това е България” участваше големият актьор.


Георги Черкелов е роден на 25 юни 1930 г. В Хасково. След като учи 3 години право в Софийския университет, решава да завърши ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”. През 1956 г. се дипломира със специалност актьорско майсторство и режисура. Започва кариерата си като артист във Врачанския театър. Играл е също така и на сцените на Младежкия,Сатиричния и Народния театър.


Дебютът му в киното е през 1961 г. Черкелов добива широка популярност с ролята си на Богдан Велински от сериала "На всеки километър", където играе събирателен образ на Никола Гешев - шеф на отделение "Борба с комунизма" в страната до 1944. Това е една от най-запомнящите се роли в историята на българското кино. За 50 години Черкелов е създал над 100 роли в театъра и около 70 роли в киното. Той е пресъздал най-много централни герои в Шекспирови пиеси


От 1985 до 1990 г. е директор на Плевенския драматичен театър, докато продължава да играе в Народния театър „Иван Вазов“. Режисьор е на постановките „Полет над кукувиче гнездо“, „Спасителят в ръжта“, „Хъкълбери Фин“, като на последните две сам прави и сценичните адаптации.