В Северозапада денят на Архангел Михаил е Рангеловден

  • 08 ноември 2018, 07:19
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium sveti arhangel mihail

Днешният ден на свети Архангел  Михаил в Северозапада наричат Рангеловден. Той идва с легендата, че при подялбата на света между шестимата юнаци на светеца се паднали мъртвите. Той поел ролята на техен посредник между земята и небето. Докато не дойде той, душата на мъртвия не излиза. Затова днешният ден се чества като ден на умирачката. Не случайно най-голямата задушница е преди днешния ден.

Във всяка къща на този ден някога се давало  курбан – овца или шиле. Трапезата е специална – на нея трябва да има ястия от овче или шилешко месо, червено вино и обредни хлябове. Червено вино и хляб се носят задължително и на гробовете за Архангеловата задушница.

В Северозапада за Рангелов ден се месят два вида хляб – боговица и рангелово блюдо. Извършват се и обреди за омилостивяване на вълците и мечките. Завързват се частите на отварящи се сечива – ножици, клещи, за да не се отварят устата на хищниците. Само след три дни според  народния календар настъпват т. н. вълчи празници, които целят същото - омилостивяване на хищниците. Тези празници продължават 7 дни и през тях нищо не се работи.