В Северозапада от край време посрещат Коледа с пуйка и прасе

  • 24 декември 2015, 13:34
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5778bcae f467 8eca

В Северозапада посрещали Коледа с печена пуйка или прасе, разказват етнографи. Има запазени рецепти от началото на миналия век, които показват как са били приготвяни ястията с месо за първия ден на Коледа.


Рецептите за печена пуйка са няколко – пуйка със стафиди, с телешки дроб, а в Берковица – и с кестени. Пуйката се осолява и омаслява отвън и отвътре, а след това се поставя плънка и се зашива. Някога омасляването ставало с мас, а през последните години – с растително масло. Плънката се приготвя от дреболиите на птицата, кромид лук и малко ориз. Овкусява се с черен пипер. За пуйката жените се снабдявали с телешки дроб, който режели на дребно, сварявали предварително и прибавяли към плънката. В някои селища в плънката поставят стафиди. В Берковица пък най-големият деликатес за Коледа е пуйка с кестени. Кестените се сваряват предварително, обелват се и се смесват с плънката от дреболии и кромид лук. По време на печенето пуйката се облива няколко пъти с отделения в тавата сос.


Приготвянето на печеното прасенце започва с осоляване и омасляване отвън и отвътре. Отвън прасето се поръсва с червен пипер. Плънката се приготвя от задушен предварително кромид лук, сварените и нарязани на дребно дреболии, малко ориз. По време на печенето се облива със соса от тавата. В някои селища пекат прасенцето върху кисело зеле. То се нарязва на дребно и  предварително се задушава с малко мас.