В Шишинци се събраха на бал с народни носии

  • 05 март 2017, 19:30
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium 6i6inci bal s nosii

 

[caption id="attachment_110138" align="aligncenter" width="854"]6i6inci_bal s nosii Балът е традиция от повече от 90 години[/caption]

В село Шишинци, община Бойница, празнуваха 3 март и 90-годишнината на своето читалище „Поляна” на бал с народни носии, съобщи Нарциса Недялкова, секретар на читалището. Този бал е традиция, която започва от създаването му преди 90 години.

В селото днес живеят около 80 души, но в повечето къщи се пазят автентични народни носии, от преди 150 – 200 години. Те са ръчно изработени и в тях няма и един конец, промишлено производство. Тъканите платове са скрепени с конопени конци, което ги запазва за векове.

На бала с носиите на сцената излизат внуци и правнуци на бабите, които са ги изработили. Където и да се явят – на фестивалите на Рожен, в Жеравна, Рибарица, Копривщица, получават златни отличия за носиите.

Носиите са няколко вида – белодрешковски, сватбени, момински, жетварски. Били са модерни в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Заради големия интерес към тях и днес жените от селото тъкат вълненици и ги превръщат в красиви фусти, везат шевици на ризите. Правят носии и на децата си.

Най-малкият участник в бала тази година бе едногодишно момиченце, допълни Нарциса Недялкова. Първата носия баба му изработила, когато то било на 3 месеца.