В старозагорския зоопарк се роди мече

  • 06 януари 2015, 11:15
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a0cfa9cd045

Още един нов обитатетел зарадва стопаните на старозагорския зоопарк ва началото на Новата година. След ламата, която роди в края на 2014 г., в началото на януари се е увеличило и многолюдното мечо семейство.


„Първата си рожба роди младата мечка Диана“, съобщи радостен шефът на зоопарка доц. д-р Радослав Михайлов.


Полът на бебето нямало как да бъде установен сега, тъй като майката го пазела много зорко. Не допускала дори гордия баща Аполон, който бил предвидливо отстранен от клетката. Мъжко или женско е мечето щяло да стане ясно най-рано след 5-6 месеца, когато малкото заякне и Диана го освбоди от майчините скути. Тогава мечето щяло да бъде кръстено, като по традиция името избират децата на Стара Загора. Предложенията можели да се изпращат до общинския пресцентър. 


Сега в старозагорския парк се отглеждат над 400 животни, но безспорно най-голямата атракция за малки и големи е мечото семейство. С малкото то вече наброява 8 животни, от които две дами – овдовялата Бела и младата Диана. Останалите били мъжкари в силата си, които ръководството на зоопарка смятало да размени с други животни от някоя зоологическа градина в страната.