В. Търново, Г. Оряховица и Лясковец стават Холивуд за абитуриентите

  • 22 май 2015, 14:30
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 577e4b33 3d09 ca6c

Великотърновските, лясковските и горнооряховски абитуриенти ще се почустват поне за няколко часа като филмови звезди. Завършващите училище в старата столица ще дефилират по червен килим, постлан по главната улица „В. Левски" пред сградата на общината. Роклите и скъпите си костюми те ще покажат, преминавайки под шпалир пред близки и приятели под съпровода на духов оркестър.


На 24. и 25. май по червения килим ще дефилират 834 абитуриенти от 38 паралелки на 12 училища. Близо 370 абитуриенти от Горна Оряховица ще също ще станат звезди за един ден и ще преминат под бурни ръкопляскания по червен килим на 23. и 24. май. Община Горна Оряховица за първа година организира специалното изпращане. Церемонията по тържественото изпращане и в двата дни е насрочена за 18:30 ч. Дванадесетокласниците ще дефилират в пространството между читалище „Напредък - 1869” и сградата на общината. Специален поздрав към абитуриентите ще отправи кметът инж. Добромир Добрев.Заради празничното дефиле на 23. и 24. май се налага временна организация на движението в централната градска част. Движението на моторни превозни средства ще бъде спряно от 17:00 ч. по ул. „Цар Освободител” от кръговото движение пред ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” до кръстовището с ул. „Янко Боянов”; по ул. „Св. Княз Борис І” от кръстовището на улиците „Елена Грънчарова” и „Янко Боянов” до площад „Георги Измирлиев” и по ул. „Георги Измирлиев” от кръстовището на улиците „Хан Крум” и „Ангел Кънчев” до ул. „Цар „Освободител”. Движението ще бъде възстановено след приключване на празничното дефиле на абитуриентите.


На 22. май от 18:30 часа ще бъде звездният час на абитуриентите от община Лясковец. Зрелостниците и тази година ще дефилират на площад „Възраждане” в града, а на откритата сцена пред читалището ще се състои официална церемония по изпращането на випуск 2015. Кметът д-р Ивелина Гецова ще поздрави 26-те дипломиращи се млади лясковчани в гимназия "Максим Райкович". Движението по централната улица „Трети март” и пл. „Възраждане” ще бъде временно спряно за свободното дефилиране на зрелостниците по червения килим. Специално изработени плакети за спомен от общината ще бъдат връчени на всеки един от дванадесетокласниците.


На 24. май тържествата в Лясковец, посветени на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост, ще започнат с празнично шествие на учениците от трите училища в града. В 9:30ч. шествието ще премине през града по улица „Трети март” и площад „Възраждане”, след което в салона на читалище „Напредък-1870” ще започне празничен концерт, посветен на солунските братя. Началото е в 10:00 часа и в него ще участват ученици от СОУ „Максим Райкович”, НУ „Цани Гинчев” и НУ „Никола Козлев”, както и танцова школа „Ритъм” при лясковското читалище.