Важно е един град да е зелен и да може да диша

  • 06 ноември 2017, 12:16
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%98%d0%b2%d0%b0%d0%bd %d0%90%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%b8%d0%b5%d0%b2

Кметът на Поморие Иван Алексиев управлява общината от 2011 г. Той е роден на 25.07.1965 г. Завършил е ВИХВП-Пловдив, инженер-технолог, специалност „Технология на микробиологичните и ферментационни продукти”. От януари 2008 г. до юли 2009 г. е заместник-кмет с ресор „Туризъм” в община Поморие. От 2009 до 2011 г. е депутат в 41-то НС, заместник-председател на парламентарната Комисия по околна среда и води. Иван Алексиев спечели наградата за „Паркове и градска среда“ за средна община в тазгодишния национален конкурс "Кмет на годината", организиран от Kmeta.bg.

- Г-н Алексиев, поздравления за отличието в категория "Паркове и градска среда" от тазгодишните награди "Кмет на годината" на Портала на българските общини Kmeta.bg. Как го оценявате?

- Благодаря Ви, заслугата за тази награда е не само моя, но и на всички поморийци. Приемам отличието като признание за добре свършена работа от екипа ми и цялата администрация. Но тя е и за всички мои съграждани, защото това показва, че градът ни наистина се развива и се създава много добра градска среда. Тази оценка е за цялостното разивитие на града ни и оценка от туристите, защото тази година Поморие посрещна изключително много гости, които останаха  очаровани от града ни. Наградата е и предизвикателство към нас да продължим напред, тъй като всяка година градът ни трябва да се променя и да изненадваме гостите с нещо ново и приятно. A най-вече и поморийци, които всеки ден очакват това от нас.

- Колко тежи наградата?

- Наградата „Паркове и градска среда” тежи много и аз съм приятно изненадан, защото това е сериозно отличие за нашата община. Знаете, че в момента се акцентира върху градското развитие и околната среда. Затова е важно един град да е зелен, да има въздух и да може да диша. Наградата не само тежи, но и ни натоварва с отговорност да продължим да работим още по-усилено и усърдно в тази посока, защото ако ние не регираме адекватно на бързото разивите, няма как да привличаме нови посетители. Нещо друго, изключително важно е поморийци да остават в Поморие. Защото младите вече се насочват към големите градове, където има перспектива и развитие, но когато градът е хубав и уреден, те ще се върнат в него.

-Какво е превъзходството на Поморие пред останалите градове?

- Поморие е перлата на българското Черноморие и това е безспорен факт. Градът и неговите граждани носят невероятен дух. Преимущества са, разбира се, неговите разположение и чар. Искам да благодаря на всички поморийци за всичко, което правим заедно, защото то се случва благодарение на тях и активността им. Надявам се да продължим да бъдем все така ангажирани, да развиваме този град и той да става все по-красив.

- Как оценявате конкурса „Кмет на годината”?

- „Кмет на годината” е много важно събитие за общините, защото то е оценка за работата на всеки един кмет. Независимо дали е получил награда, или не, само фактът, че е номиниран, че за него за гласували хора, които ценят труда му, това е достатъчно да разбереш, че си на правилния път и си заслужава да продължиш да работиш в тази посока. Наградата в Кметските Оскари е самочувствие и отговорност. Надявам се това събитие да продължи да се случва още много години.