Важното е да не се предаваме за нищо на света – Таня Богомилова

  • 30 юни 2020, 07:48
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 444px tanya bogomilova in 2018

Тя е амфибията на българския спорт. Тя е единствената олимпийска шампионка на България в плуването. Тя е Таня Богомилова, която днес празнува рожден ден. Родената на 30 юни 1964 година велика спортистка е най-голямата българска плувкиня за всички времена. Това, което направи тя по време на своята уникална кариера, ще остане завинаги в плувната история не само на страната ни, но и на света. Любопитно е, че като дете е ходила не само на тренировки в басейна, но и на репетиции по акордеон, и на тренировки по гимнастика. Признава, че любовта ѝ към водата не била от пръв поглед. Много често ѝ било студено. Вдъхновяват я обаче постиженията на големите плувци през 70-те години на миналия век - Марк Шпиц и Корнелия Ендер. И си дава дума да се качи като тях на почетната стълбичка, за да се чуе българския химн в чест на победата ѝ.

Таня още на 14 години става майстор на спорта. Влюбването в плуването става все по-силно със спечелените първи медали. Тогава осъзнава, че това е нейният спорт. Започва да тренира усилено, по-късно признава, че била много взискателна към себе си. Избира да плува бруст, това е стилът, който най-добре може да практикува във водата. Започва да тpениpа плyване на 6-годишна възpаcт пpи Петъp Коcтов. Първото ѝ голямо състезание е на летните олимпийски игри в Москва през 1980 г., където се класира девета. На европейското първенство в София (1985) печели златен (200 м бруст), сребърен медал (100 м бруст) и бронзов медал (смесена щафета 4 по 100 м). На Световното първенство по плуване в Мадрид е втора на 200 м и трета на 100 м. (1986). Омъжва се за Георги Дангалаков, който става неин треньор. Ражда дъщеря Ана (1987). На следващата година учудва целия свят - само година след раждането, на летните олимпийски игри в Сеул, печели златен медал на 100 метра бруст и поставя олимпийски рекорд. Обявена е за Спортист на годината в България за 1988 година.

Ето някои нейни мисли, споделени в различни интервюта:

Когато тръгнеш да се изкачваш по стълбата на успеха, не бъди жесток с останалите, защото можеш да ги срещнеш на връщане.

В Америка да си шампион, означава, че си спечелил завинаги уважението на цялата нация, ти си героят, примерът за подражание...

Важното е ние да сме оптимисти и да не се предаваме, за нищо на света.

Аз съм голям инат, гоня си нещата докрай.