Ваксинирането на учителите няма връзка с връщането в училище

  • 18 януари 2021, 14:35
  • Mini %d0%b8%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0 Автор Иглика Горанова
Medium %d1%8e%d0%bb%d0%b8%d0%b0%d0%bd 1

Между ваксинирането и връщането на учителите и учениците от по-горните класове в училище няма пряка връзка. Така коментира пред kmeta.bg срещата между министъра на здравеопазването и синдикатите Юлиан Петров, шеф на синдикат Образование. На нея бе коментирано решение за поетапното връщане на учениците от 4 февруари по формулата: три класа – пети, дванайсети и осми клас да учат две седмици, след което да минават на обучение в електронна среда, а в училище да влизат други три класа. Графикът за връщане ще бъде изготвен от МОН.

Петров уточни, че ваксинирането на педагогическия и непедагогическия персонал ще започне в тези области, където ваксинирането на първата група, в която влизат лекарите и медицинският персонал, вече е приключило. Той допълни, че ваксинирането в тези области ще започне още от края на тази седмица. А от 25 януари започва доброволното тестване на учители с антигенни тестове. Така ще се даде по-ясна картина какъв е процентът на заболелите и прекаралите болестта.

„Ние отчитаме, че има опасност от заразяване в училище и затова учителите са включени във втората група за ваксиниране. Мерките, които сега ще се вземат са, че няма всички класове да започнат присъственото си обучение наведнъж. Ако се стигне вълна на заразяване, отново ще се има локдаун“, поясни Петров.  

Шефът на синдикат Образование каза, че няма да се правят списъци кои учители да бъдат ваксинирани приоритетно, което означава, че тези с хронични заболявания ще бъдат ваксинирни наравно с другите. При ваксинирането ще се водят от заявеното желание за имунизация. До момента над 21 хил. са дали съгласие, но очакванията са този брой да се удвои, защото списъкът е отворен, а процесът - динамичен. На учителите ще им бъде позволено да избират ваксина, но това е условно, защото в момента няма част от ваксините. Одобрението на ваксината на АстраЗенека се очаква да стане факт до две седмици.