Ваксинирането на учителите ще върне по-големите ученици в клас

  • 04 януари 2021, 13:35
  • Mini %d0%b8%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0 Автор Иглика Горанова
Medium 119img00004

В училището, което ръководя, всички начални учители днес са на работа. Притеснения вероятно има, но една голяма група от колегите в начален етап, почти половината, преминаха през COVID-19, предполагам. Дезинфекцията, която в момента сме осигурили в училището, по нищо не отличава от всяко друго обществено място, но дистанция няма как да се осигури на ученици в начален етап. Така коментира пред kmeta.bg  Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-о средно общообразователно училище “Академик Михаил Арнаудов” в столицата, мерките на здравното министерство. Те гласят, че детските градини отварят врати от днес, както и училищата за деца от първи до четвърти клас. Засега намеренията са учениците от прогимназиален и гимназиален етап да се върнат за присъствено обучение в края на януари.

Обръщане на нагласите

Стаматов допълни, че решението за връщане на по-малките ученици е базирано на сериозни изследвания, които до момента показват, че децата до 11- годишна възраст не са опасни за възрастните. От направените проучвания от Столична община за броя на учителите, които желаят да се ваксинират, от училището, което ръководя, желание проявиха 30 от общо 120 преподаватели, каза още директорът на 119-о СУ. Вероятно в момента, в който започне самото ваксиниране, броят на желаещите да се ваксинират, ще нарасне, защото информацията става все по-точна и ясна и това ще доведе до увеличаване на желаещите да се ваксинират, допълни той.

Към 15 декември 2020 г. Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ изнесе данни от тяхно проучване, които гласят, че  30% от учителите са изразили желание да се ваксинират. Но към днешна дата ситуацията е друга  - започна ваксинирането в първата си фаза, коментира Стаматов.  Нека не забравяме, че в началото имаше данни, че твърде малко лекари ще ваксинират, но към днешна дата ситуацията е съвсем различна. Ако следваме логиката, същото развитие ще има и при учителите.

Притесненията на родителите

Колкото до притесненията на родителите, че децата им ще поставят в опасност възрастни хора в семействата, ако посещават училище, Стаматов каза, че от 600 ученици  в 119-о СУ само 20 родители са подали до днес заявление, че искат децата им да се обучават в електронна среда. Това е чувствително под 5%  и показва, че няма тенденция за преобръщане на нагласите за осъществяване на реален учебен процес, коментира шефът на Съюза на работодателите в народната просвета.

Рисковете от връщането на по-големите ученици

Според Стаматов връщането на учениците от прогимназиален и гимназиален етап в  училище е прекалено опасно и  твърде рано към днешна дата. Той уточни, че заповедта  от края на миналата година за удължаване на обучението в електронна среда до края на януари е правилна. Нагласата е връщането в училище е да започне след старта на ваксинацията на учителите, като трябва да бъдат ваксинирани не по-малко от 50% от тях.  Така завръщането в присъствена форма на обучение ще стане по-спокойно, коментира Стаматов.