Валежите в Кърджали достигат 40 литра на кв. м

  • 23 октомври 2014, 13:30
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 53cf75a6a0f66

Цели 16 пожарникари и спасители са призовани на сигнали за произшествия в Кърджали. 11 сигнала за произшествия вследствие на силния дъжд и вятър са подадени в оперативните центрове на РД „Пожарна безопасност и защита на населението” в Кърджали днес в интервала от 8 до 13,50 часа. Няма пострадали хора. Пет от сигналите са били за паднали дървета в Кърджали, Кирково, село Чубрика и Момчилград.


След намесата на екипите пътните платна са били освободени за движение. Други пет сигнала са били за наводнени два магазина и улици в областния център и в село Глухар. В село Загорско силният вятър оплел електрически проводници, а пожарен екип е обезопасил мястото до пристигането на специалисти от електроразпределителното дружество. В операциите по овладяването на произшествията са участвали 7 екипа и 7 пожарни автомобила.


Най– голямо количество дъжд за последните часове в  Кърджалийско  е регистрирано в Кърджали - 40 л на кв.м. „Започна да вали от 3 часа тази сутрин, дъждът е на пулсации, придружен с южен вятър със сила 24 м / сек.”, съобщи дежурният на Хидро-метеорологичната  обсерватория в Кърджали Павел Кисимов.


Той уточни, че вали в цялата област, отчетеното количество в Момчилград е 25 л на кв.м., а в Ардинско и Крумовградско по 18 литра. Няма данни за прекъснато ел. захранване. Службите следят сткритно за нивото на реките и язовирите в областта. От ОПУ Кърджали коментираха, че на две места по пътя за Маказа е имало свлечена земна маса в района на община Кирковско, но екипи са отстранили проблема.