Валери Борисов: До края на годината трябва да изпълним проекта за широколентов достъп до интернет

  • 18 юни 2015, 14:47
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 d8ee 58a1

До края на годината трябва да приключат всички дейности по проекта за изграждане на мрежа от широколентов достъп до интернет в 29 слабо населени райони, информира днес зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов. Той и изпълнителният директор на ИА „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“, Красимир Симонски участваха в работна среща по проблемите, които изпълнителите срещат при реализиране на проекта в област Смолян.


Идеята е да бъде осигурена високоскоростна връзка в изостанали и отдалечени райони на страната, а по думите на министъра държавните структури като полиция, болници, читалища и др. трябва да бъдат свързани към мрежата и да имат достъп до нея, а свободният капацитет да бъде предоставен на бизнеса и интернет доставчиците, които да осигурят надеждна и модерна оптична мрежа до крайните потребители.


Зам.-министърът заяви, че според проучване на Световната банка България е в топ 10 по бърза интернет връзка, която се осигурява в градовете, където живее над 75% от населението. В същото време по данни на агенция „Евростат“, България е на последните места що се отнася до широколентов достъп до интернет. Причина за това е липсата на инвестиции в изостаналите райони. „Бизнесът няма изгода да инвестира в тези населени места и да прави големи инвестиции, ако това няма да бъде изгодно за него. Целта на държавата с проекти от този род е хората в тези райони да бъдат приобщени към новите технологии и да не останат цифрово изолирани“, посочи Борисов.По думите му този проект е първа крачка към масовото изграждане на мрежа от широколентов достъп до интернет в цялата страна. На негова база от министерството смятат да стартират нов проект, който предвижда доизграждане на тази мрежа на всички общински центрове в страната. Средствата за него са предвидени в оперативна програма “Добро управление”. Дейностите се финансират със средства от оперативна програма “Регионално развитие” по проект “Развитие на високоскоростен широколентов достъп в България посредством изграждането на кри тична, защитена, сигурна и надеждна обществена ИКТ инфраструктура“.


Стойността му е 39 123 029 лв. като 85% от общите допустими разходи са съфинансирани от ЕФРР, а 15% от тях – от националния бюджет.
На форума участваха зам.-областният управител Андриян Петров и представителите на общините Смолян, Неделино, Мадан, Рудозем и Златоград, през чиито територии преминава кабелната интернет инфраструктура.