Валя Балканска и "Ритон" откриват Пролетния панаир в Търговище

  • 08 май 2018, 19:01
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%b2%d0%b0%d0%bb%d1%8f %d0%b1%d0%b0%d0%bb%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0

Валя Балканска, Петър Янев, родопска гайдарска група и дует „Ритон“ ще участват в концерта по случай откриването на 241 Традиционен пролетен панаир Търговище. Това стана ясно на пресконференция на кмета д-р Дарин Димитров, зам.-кмета Емине Якубова и секретаря Христалина Халачева, които представиха съпътстващата програма на панаира.

Тази година празникът на град Търговище – 14 май съвпада и с началото на панаирната седмица. Официалното й откриване е от 11.30 часа пред Художествена галерия „Никола Маринов“. От 11.00 часа тръгва дефиле на мажоретния състав към Центъра за младежки дейности и инициативи и Духовия оркестър към Общината, като маршрутът е от пл. „Свобода“ до Изложението. В 12.00 часа ансамбъл „Мизия“ ще изнесат концерт на естрадата в парка „Борово око“.

В понеделник от 14.00 часа започва и фестивалът „С дъх на хляб и мед“, който ще продължи до 16 май. Предвидени са демонстрации и дегустации на различни видове хлебни изделия, сладкиши и мед. Броят на участниците във фестивала е 47, като 19 от кътовете ще бъдат на читалищата от общината, 12 са на пенсионерските клубове и 1 производител от гр. Търговище. От пчеларския браншови съюз участие са заявили 15 пчелари.

Всяка от вечерите на панаира ще бъде съпътствана и с музикален концерт. След Валя Балканска, Петър Янев и дует „Ритон“, през седмицата ще гостуват и Кристина и Михаил Белчеви, Плевенска филхармония с диригент Левон Манукян със специалното участие на Маргарита Хранова и Орлин Горанов, Спенс, Стенли, Фънки , Иво Чалъков и Стефан Попов, Дара и Тони Дачева.

И тази година ще има уъркшопове на занаяти и детски работилници, които ще бъдат разположени в т.нар Алея на занаятите в парка „Борово око“. Детските работилници ще се провеждат от 14 до 17 май, от 16.00 до 18.30 часа. Ще има демонстрация на приложни техники – рисунки на стъкло, глина, коприна. Участниците са от клуб „Батик“, Центъра за приложни изкуства от ОДК и други. На 18 и 19 май, от 10.00 до 19.00 часа, ще бъде представянето на занаяти. От Пробуда ще покажат изработване на кукерски маски, от Стража – декупаж на предмети. Майстор от Търговище ще представи изработване на етнополилеи от бъчви и колела на каруци. Ще има още представяне на грънчарство, рисуване на коприна, иконопис, везба, кожухарство, плъстене и други.

Над 100 са фирмите, подали заявка за участие в Изложението, като 12 от тях са нови. Сред тях са производители и търговци от цялата страна и чужбина. Фирма от Румъния ще представи специална LT ламарина за покриви и улуци, а фирма от Турция ще изложи различни видове килими. По алеята към Художествената галерия ще бъдат поставени 10 павилиона за продажби на открито. Там ще се изложат ръчно изработени сувенири и накити.