Валя Балканска с бенефис в НДК

  • 29 април 2017, 19:00
  • Default profile Автор Анита Чолакова
Medium  d0 92 d0 b0 d0 bb d1 8f  d0 91 d0 b0 d0 bb d0 ba d0 b0 d0 bd d1 81 d0 ba d0 b0

Валя Балканска

Родопската певица Валя Балканска готви концерт-бенефис в зала №1 на НДК. Изявата й заедно с гайдаря Петър Янев и фолклорния ансамбъл „Родопа“ със спектакъла „Невястата“ ще е на 18 май.

Поводите за бенефиса на певицата са три. Първият е, че в началото на годината тя навърши 75 години. Родена е на 8 януари 1942 г. в смолянското село Арда. Вторият – започна 50-тият й сезон пред публика. Третият – 25 години откакто са партньори с Петър Янев на сцената.

Певческата кариера на Валя Балканска започва през 1960 година като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Родопа“ – Смолян. Тя стана популярна най-вече със своето изпълнение на народната песен „Излел е Делю хайдутин“, което е включено в Златната плоча на Вояджър на американските космически апарати „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“. Записът е направен в края на 60-те години на ХХ век от американския изследовател на българския фолклор Мартин Кьонинг и издаден на плоча в САЩ.

В репертоара й, освен „Излел е Делю хайдутин“, влизат още народни песни като „Шар планина“, „Девойко, бално ли ти е“, „Триста са пушки пукнали“, „Хайдутине се молеха“, „А бре, юначе лудо и младо“, „Горо ле, горо зелена“, „Майчинско, стара майчинско“.

Преди 15 години, по повод навършването на кръглата 60-годишнина, тя бе наградена с орден „Стара планина“.