Варна дава четвърт милион за баскетболен клуб

  • 04 февруари 2020, 11:59
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 3 %d0%b1%d0%ba

Да се отпуснат 250 000 лв. от местната хазна за финансово подпомагане на детско-юношеската школа и мъжкия представителен отбор на баскетболния клуб „Черно море Тича“. Това решиха съветниците от постоянната общинска комисия „Спорт и младежки дейности“. На заседанието на комисията бе подчертано, че в клуба се състезават над 400 деца. Предстои сумата да бъде обсъдена и от комисията по финанси и бюджет.

Помощ от община Варна искат и три клуба по конен спорт – СККС - Варна, ездови клуб „Ангард“ и СК „Хан Кубрат“. Те ще организират състезания по случай Тодоровден и републикански турнир по прескачане на препятствия през май тази година. Исканата сума в размер на 6000 лв. беше одобрена от комисията. Съветниците дадоха и съгласието си общината да поеме разходите за наем на залата за спортна гимнастика, необходима за нуждите на Спортното училище „Георги Бенковски“. 

Проекторамката на програма „Спорт“ за тази година възлиза на 1,41 млн. лв., като близо 1/3 от средствата са за материално стимулиране на клубовете. Варна ще продължи да защитава титлата си на европейски град на спорта и ще организира редица значими спортни събития. Сред тях са Световната купа по спортна гимнастика, 80-ият плувен маратон „Галата – Варна“, 51-то рали „България“, международният лекоатлетически маратон „Варна 2020“, IV Черноморски младежки игри, международен турнир по ветроходство и др. Членовете на комисията одобриха също проектобюджетите на програма „Младежки дейности“ в размер на близо 816 000 лв. и на Програмата за превенция на рисковото поведение сред деца и млади хора, възлизаща на 250 000 лв.

Инвестициите в спортната инфраструктура на Варна ще продължат и през тази година. Над 10 млн. лв. са заложени в бюджета на общината за завършване на ремонта на стадион „Спартак“ и за изграждане и обновяване на спортни комплекси. Един от тях е многофункционалният комплекс в район „Владислав Варненчик”, за който в местната хазна са предвидени малко над 5,9 млн. лв. Други близо 2,4 млн. общината ще инвестира в спортния комплекс на ул. Студентска“ и в изграждането на парк и спортни съоръжения в кв. „Виница“.

Предстои да приключат ремонтните дейности на стадион „Спартак“. Реконструкцията на терена и на съществуващите трибуни вече завърши, следва построяване на т.нар. фенска трибуна и облагородяване на околните пространства, което ще струва на бюджета 980 000 лв. Близо 920 000 лв. общината ще вложи в проектиране и основен ремонт на спортен комплекс „Простор“, а около 300 000 лв. са заделени за изграждането на топлообменни станции за използване на геотермална топлина в плувния комплекс „Приморски“.