Варна посреща правнучката на Гарибалди

  • 16 май 2017, 13:30
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium warna

Правнучката на Дгжузепе Гарибалди – Анита, гостува днес във Варна. 85-годишната дама пристига с президента на асоциацията „Хиляда жени" Мария-Кристина Романо и със секретаря на организацията Розария Сураче. Те ще останат в града в рамките на три дни.

В програмата им са включени срещи с кмета Иван Портних, разговори със студенти и ученици, както и посещения на Икономическия университет и Висшето военноморско училище. Важен акцент в програмата на наследничката на Гарибалди ще е и посещението на основните културно-исторически забележителности във Варна.

В 17 ч. в Музея на Възраждането ще бъде открита изложба с фотоси и репродукции, представящи живота и делото на италианския генерал, патриот и политик. Сред експонатите ще бъде автентично гарибалдейско знаме, както и знаме на Кралството Сабалдо, свързано с обединителния процес в Италия, и оригинални червени ризи, част от униформите на гарибалдийските отряди.

При откриването ученици ще представят кратка възстановка по „Под игото" на Иван Вазов. Сред гостите ще бъде и Летиция Атанасова, която е наследница на италианец-гарибалдиец. Тя ще представи информация за своя дядо и негови снимки.

Връзката на Гарибалди с Варна е близкото му приятелство с капитан Петко Войвода, под чието ръководство българи и италианци се сражават заедно в Критското въстание през 1866 г.

Програмата на Анита Гарибалди включва срещи с кмета Иван Портних, разглеждане на Археологическия музей, където се пази най-старото обработено злато в Европа, Римските терми, както и посещения на старите столици Плиска и Велики Преслав.