Варна с трима нови почетни граждани

  • 13 август 2019, 17:32
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 13 %d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8

Трима са новите почетни граждани на Варна. След едночасови дебати и с почти пълно единодушие Общинският съвет реши с най-високото отличие на общината да бъдат удостоени композиторът проф. Милко Коларов, лекарят и бивш ректор на Медицинския университет в града проф. д-р Димитър Камбуров, както и актьорът Мариус Куркински.

Маестро Коларов е отличен за изключителните си заслуги като композитор, диригент и музикален педагог от международен мащаб. Проф. Камбуров получава признанието за постиженията си като учен и лекар специалист, както и за повишаване престижа на МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“. Мариус Куркински, който тази година навършва 50 г., е удостоен за приноса му към развитието на българската култура и издигане авторитета на Варна. 

Общинските съветници отново се обединиха около мнението, че е необходима коренна промяна в статута за удостояване с най-високото отличие. Изборът на бъдещите почетни граждани трябва да се осъществява по точни, ясни и конкретни критерии, за да се избегне субективизмът при вземането на решение, изтъкнаха съветници. От трибуната беше отправен призив към обществеността да се включи с предложения за изменение на статута. 

Съветниците са категорични, че носителите на престижното отличие трябва да имат наистина изключителни заслуги. В града ни има много достойни граждани, но смисълът на наградата е да се насърчават хората, които дават много за развитието на Варна и градят нейния авторитет, бе изтъкнато в зала „Пленарна“. 

На днешното заседание съветниците одобриха и носителите на почетни знаци. С почетен знак „За заслуги към Варна” – златен, ще бъдат удостоени алпинистът Атанас Скатов  и краеведът и родоизследовател Атанас Пеев. Същото отличие ще бъде връчено и на Детско-юношеския театър „Златно ключе“ и на първия професионален частен театър във Варна „Българан“. 

Почетен знак „За заслуги към Варна” – сребърен, ще получат Франциска Йорданова, читалищен секретар на НЧ „Христо Ботев 1928“, и Кичка Христова – народна певица, художествен ръководител и диригент на певчески състави. 

Почетните звания по традиция ще бъдат връчени на 15 август. Церемонията по удостояване ще се състои в Летния театър в рамките на тържествения концерт за Деня на Варна, който е с начален час 20 ч. 

Удостоените със званията „Почетен гражданин на Варна“ и „За заслуги към Варна“ се вписват в Почетната книга на общината. Почетните граждани получават удостоверение за присъденото звание, символичния ключ на града, специален нагръден знак с лента и 5000 лв.