Варна вече има крематориум

  • 12 септември 2019, 17:32
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 12 %d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%83%d0%bc

Варненският крематориум, чието строителство започна през май миналата година, вече е официално открит и функционира. Той се намира в съседство на гробищния парк в с. Тополи и заема терен от около 8,5 дка. Сградата се простира върху 1200 кв. м, а останалата част от площта е оформена в красив колумбариен парк, в който част от урновите стени са оформени като могили.

Сградата има административна част, модерна зала за провеждане на траурни церемонии с мултимедия, зала за раздаване, в която са създадени всички необходими удобства, голямо хладилно помещение и просторно работно хале на две нива, където е монтирана техниката за извършване на самите кремации. Пещта е последен модел от етажен тип с усъвършенствана технология на най-големия сертифициран производител на крематориуми в Европа – IFZW.

Технологията, по която се работи, гарантира на 100%, че в урната попада единствено прахът от костите на починалото лице. Кремацията е сертифицирана и отговаря на изискванията на европейските норми за отделяне на вредни емисии, уверяват от „Крематориум инвест“ ООД.

Кремацията струва 400 лв., като се предлага и експресна услуга за 735 лв. Цената на единична урнова ниша е 90 лв., а на фамилна – 110. Комплексът предлага и ползване на ритуална зала и зала за раздаване, работи с всички траурни агенции, както и с общинските обредни фирми и предприятия.