Община Варна е разположена на брега на Черно море, в североизточната част на България. Тук е разположено Адмиралтейството на Българската армия. Разполага с летище и пристанище.

Територията на общината е една от най-древно населените. За това свидетелстват намерени материали още от палеолита. От по-късен период са открити римски терми (II в.), раннохристиянска базилика с мозайка от V в., некрополи и останки от жилища, раннобългарски защитен вал (Аспарухов вал VIII в.), старобългарски манастир (X-XI в.).

На мястото на древно тракийско селище през 570 г. пр. Хр. като търговска колония възниква Одесос. Градът, основан от гръцки мореплаватели-колонисти от малоазийския град Милет, достига голям икономически разцвет през III-II в пр. Хр. От VII век се нарича със славянското име Варна. След покръстването (864 г.) става важен християнски център. През Средновековието градът е значимо търговско пристанище на българската държава.

През 1866 г. е изградена първата железопътна линия на българска земя, свързваща Варна с пристанището на дунавския град Русе. По този начин се осъществява най-бърза връзка между османската столица Истанбул и Централна Европа по река Дунав.

На територията на община Варна е открито най-старото златно съкровище в света. То може да бъде видяно в Археологическия музей в града - един от най-старите в България. Морското историческо наследство на страната се пази във Военноморския музей.

Тук е единственият по рода си на Балканите и един от малкото в Европа Музей на куклите. Експозицията представя близо 140 театрални кукли, както и елементи от декори.

Музеят за история на медицината в гр. Варна е уникален като идея и единствен за целия Балкански полуостров. Помещава се в сграда, която е първата дарителска болница по нашите земи.

Историко-етнографският комплекс “Прабългарско селище Фанагория” е единственият по рода си действащ музей на открито в страната.

Недалеч от Варна се намира резиденция “Евксиноград”. Разположеният на крайбрежната ивица комплекс е бил лятна резиденция на монарсите Александър Батенберг, Фердинанд и Борис III.

Морската градина и Делфинариумът са едни от най-известните символи на Варна. В непосредствена близост се намират световноизвестните курорти “Св. св. Константин и Елена”, Слънчев ден, Златни пясъци и Ваканционен клуб “Ривиера”.

Градът е домакин на много събития: Театралният и музикален фестивал “Варненско лято”, Международният балетен конкурс, фолклорен и джаз фестивал, Международният филмов фестивал “Любовта е лудост”.

 

ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК:

15 август

 

КОНТАКТИ

9000 Варна

ул. “Осми приморски полк” № 43

Тел: 080 080 806

adm_obsluzhvane@varna.bg

www.varna.bg