Варненци следят през GSM-а градския си транспорт

  • 06 февруари 2020, 11:50
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium %d0%b0%d0%b2%d1%82%d0%be%d0%b1%d1%83%d1%81%d0%b8

Всички граждани, ползващи обществения градски транспорт във Варна, могат да използват безплатното мобилно приложение Info iTransport. То показва разписанията и дава актуална информация за движението на превозните средства. Налична е карта със спирки, показваща местоположението на автобусите и тролейбусите. Разработката е по проекта „Интегриран градски транспорт на Варна“, съобщи ръководителят на проекта Биляна Якова в профила си във Фейсбук. Всички опции, които приложението предлага, могат да се използват и през браузър на адрес http://itransport.varna.bg/Map/Index.html#/ . 

Информацията, разпространена и с помощта на общинския пресцентър, идва часове след като сайтът „Варна трафик“ (varnatraffic.com) престана да показва движението на автобусите и тролейбусите на общинския превозвач „Градски транспорт“. За това разработчиците от  софтуерната компания „Мап софт“ предупредиха още преди 4 години. Основната причина е забрана на общината към „Градски транспорт“ да развива системата, за да не се попречи на усвояването на средства по проекта за интегриран градски транспорт на града. В него със съответния бюджет е предвидено изграждане на система, аналогична на вече разработената от „Мап софт“, която преди години компанията подари на общината и поддържаше абсолютно безплатно. Единственото, което местната власт трябваше да направи, бе да сключи договор за безвъзмездното ѝ използване.

В момента на varnatraffic.com може да се следи само разписанието на автобусите по линиите 25, 28, 43, 49, 52, 54, 121 и на част от 409, които се обслужват от „Транстриумф холдинг“. Те пък не попадат в обхвата на новото приложение, доставено по компонент 3 „Система за информация на пътниците в реално време“ на проекта за интегрирания градски транспорт.