Варненец спечели състезание по подводно ориентиране на Карибите

  • 11 февруари 2020, 17:55
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 11 %d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%b1%d0%b81

Кристиан Пандов от варненската Частна търговска гимназия „Конто Трейд“ се е класирал на първо място в състезание по подводно ориентиране на карибския остров Гуаделупа в конкуренция с над 30 ученици от 6 държави. Варненската група е прекарала седмица на екзотичния остров в рамките на международния проект „Геопаркове – природно и културно наследство, обединяващо ученици и учители от Европа“, финансиран по програма Еразъм +. Той се изпълнява от 2018 г. и предвижда обмен на опит и знания между ученици от Полша, Испания, Франция, България, Унгария и Кипър. Като партньор от българска страна ЧТГ  „Конто трейд“ участва в различни мобилности и провежда интердисциплинарни занимания по биология, геология, география, езиково обучение, природни науки и изкуство, обясни ръководителят на проекта Ива Панева. 

Тя припомни, че остров Гуаделупа, известен с какаото и джунглата си се намира в Северна Америка в Карибския регион, но е част от Европа, тъй като официално се смята за френска територия. Франция все има още 11 отвъдморски департаменти и територии, които са под френски суверенитет извън европейския континент. Варненските ученици и учители, сред които и световният шампион за ветерани по борба Неделчо Панев, са участвали в интензивни обучителни дейности на острова. Изкачили са действащия вулкан Ла Гранд Суфриер – един от геоложките феномени на острова, където със специални противогазови маски са имали възможност да видят отворите на кратера, намиращ се на 1467 м височина.

Сред предизвикателствата в програмата е било преминаване с канута до по-малки острови и гмуркане с цел изследване на морските подводни красоти, а в състезанието по подводно ориентиране участниците е трябвало с компас и специален лист и молив за използване под вода да се ориентират и открият всички посочени елементи по картата. За победата си варненският ученик е получил и специална награда.

Снимки: Личен архив на експедицията